Caută
Close this search box.

Alegeri parlamentare în Estonia: Victorie surpriză a partidului de centru-dreapta dar nici o parte nu a câștigat o majoritate

Partidul Reformist de centru-dreapta din Estonia a câștigat surprinzător în fața partidului de centru-stânga al premierului Juri Ratas în alegerile parlamentare de duminică, informează Reuters.

Rezultatele determină ca liderul Reformiștilor, Kaja Kallas, să devină prima femeie prim-ministru, deși va trebui să facă față negocierilor dificile pentru a forma o coaliție de guvernământ.

Majoritatea sondajelor de opinie de la sfârșitul anului trecut au pus Centrul în prim plan, deși sondajele recente au indicat o cursă strânsă, unele sugerând că reforma pro-business ar putea continua. „Trebuie să recunosc că am pregătit două discursuri”, a spus Kallas aproape de miezul nopții, vorbind cu o mulțime de susținători. „Acum începe lucrarea reală pentru a forma guvernul și începem să guvernăm această țară mai inteligent”.

Partidul Reformist a câștigat 28,8% din voturi, acordându-i 34 de locuri în noul parlament de 101 locuri. Centru are de 23,1%, iar EKRE de extremă dreaptă – 17,8%, dublând votul din alegerile anterioare, a declarat Biroul Electoral de Stat.

Kallas, avocat în vârstă de 41 de ani și fost membru al Parlamentului European, a preluat conducerea reformiștilor cu mai puțin de un an în urmă. Fondatorii partidului îl includ pe tatăl său, Siim Kallas, fost prim-ministru estonian și comisar european.

Președintele Estoniei urmează să nominalizeze candidatul la funcția de prim-ministru în zilele următoare, după care candidatul va începe negocierile pentru formarea unei coaliții, deoarece părțile nu au reușit să câștige o majoritate.

Kallas pare să se confrunte cu o sarcină dificilă de a forța un guvern de coaliție în parlament în care toate celelalte părți au exclus guvernarea cu naționaliștii eurosceptici ai EKRE. Succesul lui EKRE ar putea duce la o coaliție a principalilor rivali ai Estoniei – Centrul tradițional pro-rus al lui Ratas și Reformiștii pro-occidentali – care nu au guvernat împreună încă din 2003. „Acum este datoria și scopul meu de a lucra, pentru că partidul nostru va fi în coaliție”, a declarat Ratas pentru Reuters, recunoscând în același timp înfrângerea.

În timp ce ambele sunt conservatoare din punct de vedere fiscal, Centrul încearcă să transforme sistemul fiscal al țării baltice într-o tendință tot mai progresivă, la fel ca vecinii mai bogați, cum ar fi Finlanda, în timp ce Reformiștii a susținut reformele favorabile afacerilor și cota unică care a fost mult timp marcajul economiei Estoniei.

Analiștii au spus că prima opțiune a lui Kallas este probabil un guvern cu Pro Patria și social-democrații – partenerii mai mici ai Reformiștilor în coaliția care a condus țara din 2015 până în 2017 și va avea 56 de locuri în noul parlament – dar nu a exclus o legătură – cu Centrul. „Noi păstrăm toate opțiunile deschise pentru o coaliție”, a spus ea.

Estonia se bucură de o creștere economică puternică și o rată scăzută a șomajului, însă diferențele regionale în țara de doar 1,3 milioane de locuitori sunt mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri