Caută
Close this search box.

Donald Trump vrea să își îndeplinească promisiunile electorale: A semnat primul drept de veto al președinției sale pentru finanțarea zidului

Joi, Senatul, controlat de Partidul Republican, a respins procedura de urgență națională decretată de președintele SUA pentru a debloca cele 8 miliarde de dolari necesare pentru construirea unui zid pe frontiera mexicană, scrie Le Figaro.

Donald Trump anunțase acest pas și a trecut de la cuvinte la fapte. Vineri, președintele american a folosit veto-ul pentru a bloca o rezoluție adoptată de Congres și a eliberat de urgență fonduri pentru construirea unui zid la granița cu Mexicul. Aceasta este pentru prima dată când președintele a apelat la această procedură de când a venit la putere, acum mai bine de doi ani. „Congresul are libertatea de a vota asupra acestei rezoluții și eu am datoria de a vota”, a spus el de la Biroul Oval. „Oamenilor nu le place cuvântul invazie, dar despre asta este vorba”, a adăugat el, referindu-se la imigrația ilegală. Cu o zi înainte, a mulțumit călduros pe Twitter celora care i-au votat textul: „Când vă veți întoarce în statul vostru, vă vor iubi mai mult ca niciodată”.

Înapoi în Congres

Congresul a provocat joi o adevărată lovitură pentru fostul om de afaceri din New York, votând, cu sprijinul a doisprezece senatori republicani, o rezoluție care a blocat procedura de urgență pe care a decretat-o ​​pentru a duce la bun sfârșit una dintre promisiunile sale iconice de campanie. Timp de câteva zile, șeful Casei Albe a pus presiune asupra senatorilor republicani pentru a evita acest regres. El a încercat, fără convingere, să justifice constituționalitatea deciziei sale de a utiliza această măsură excepțională pentru a obține aproximativ 8 miliarde de dolari pentru construcția zidului.

Veto-ul prezidențial readuce această rezoluție înapoi la Congres, unde Camera Reprezentanților susținută de Democrați este așteptată să o voteze din nou, probabil pe 26 martie, pentru a încerca să ocolească dreptul de veto al lui Trump. Cu toate acestea, Camera Reprezentanților nu ar trebui să obțină suficiente voturi pentru a depăși dreptul de veto al președintelui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri