Caută
Close this search box.

„Este doar începutul”: Guaido pune tot mai multă presiune pe Maduro

Liderul opoziției din Venezuela, Juan Guaido, a promis marți să sporească presiunea asupra președintelui Nicolas Maduro, care, la rândul său, a promis să zdrobească o „minoritate nebună” care dorește să-l înlăture de la putere, relatează AFP.

Liderul Adunării Naționale de 35 de ani s-a întors acasă luni fiind întâmpinat ca un erou, după ce a refuzat interdicția de a părăsi țara pentru a se angaja într-un turneu de 10 zile al aliaților sud-americani și rămâne liber după întoarcere, în ciuda amenințării cu închisoarea din partea guvernului. „Ei se îneacă în contradicții, nu știu cum să răspundă poporului Venezuelei”, a declarat Guaido reporterilor. „Ei au crezut că presiunea a ajuns la zenit, dar abia începe”.

Marți el s-a întâlnit cu liderii sindicali din sectorul public. „Lucrătorii din sectorul public și-au pierdut practic toate drepturile, nu avem altă opțiune decât să cerem o grevă civică”, a spus Guaido, fără a oferi detalii suplimentare.

În același timp, Maduro și-a împins susținătorii să organizeze sâmbătă marșuri „antiimperialiste” pentru a contracara protestele proaspete planificate de Guaido. „Astăzi, mai mult decât oricând, suntem victorioși împotriva conspirației, împotriva șantajului, în timp ce o minoritate nebună continuă cu ura lor”, a spus el în primele sale comentarii publice de la întoarcerea lui Guaido.

Ca parte a provocării sale față de Maduro, Guaido încearcă să preia controlul asupra birocrației de stat, despre care consideră că a fost „răpită” prin șantaj și persecuție. Sindicatele din industria petrolieră, serviciile de bază, banca publică și administrația locală au participat la întâlnirea de marți, a declarat liderul sindicatului Ana Yanez pentru AFP. „Administrația publică este practic paralizată. În primării, oamenii merg la treabă doar trei zile pe săptămână, chiar și atunci pentru jumătate de zi”, a spus Yanez.

Maduro a făcut o apariție după-amiaza târziu pentru a conduce o paradă militară care a adus un omagiu predecesorului său Hugo Chavez cu ocazia celei de-a șasea aniversări a morții liderului socialist. În fața mausoleului lui Chavez, Maduro a cerut, de asemenea, suporterilor săi să iasă pe străzi sâmbătă, pentru a marca „patru ani” de când președintele american Barack Obama a anunțat pentru prima dată sancțiuni împotriva guvernului socialist. Maduro a făcut acest lucru înainte chemând la contra-demonstrații proprii de fiecare dată când Guaido anunță un protest. Ambele atrag mii de suporteri, dar adunările de opoziție sunt de obicei superioare ca număr.

În timpul călătoriilor sale, Guaido s-a întâlnit cu vicepreședintele american Mike Pence și liderii Columbiei, Braziliei, Argentinei, Paraguayului, Chile și Ecuadorului. El a intrat în Columbia pe 23 februarie pentru a conduce o încercare de a aduce ajutor umanitar stocat în apropierea graniței, dar mișcarea a fost blocată de forțele militare și de securitate într-o zi de haos și vărsare de sânge.

Venezuela este agravată de o criză umanitară care a dus la o creștere a sărăciei, cu aproximativ 2,7 milioane de persoane care au părăsit țara din 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri