Caută
Close this search box.

Kelemen Hunor: România nu şi-a respectat promisiunile de acum 100 de ani

Kelemen Hunor

Kelemen Hunor, în discursul rostit la Târgu Mureş, în cadrul manifestării dedicate comemorării Revoluţiei Paşoptiste, că România a avut la dispoziţie exact o sută de ani pentru a-şi respecta promisiunile de la Alba Iulia, care însă au rămas la stadiul de promisiuni. „Când folosim simbolurile noastre naţionale şi comunitare, nu luăm nimic de la români”, susţine preşedintele UDMR.

Kelemen Hunor a spus că 15 martie este „ziua în care ne amintim cu tristeţe” de conflictul interetnic de la Târgu Mureş, din 1990, „ziua în care îi comemorăm pe cei care, în acele zile, au fost răniţi nu doar în demnitatea lor, dar şi fizic”.

„Au trecut o sută de ani, iar promisiunile au rămas la stadiul de promisiuni. În Europa, de la Tirolul de Sud până în Finlanda, relaţia dintre minoritate şi majoritate s-a rezolvat decent prin acordarea diferitelor forme de autonomie. Acum este momentul ca acest lucru să se întâmple şi în partea de est a Europei”, a declarat liderul maghiar, citat de News.ro.

El s-a pronunţat pentru o reprezentare mai puternică a maghiarilor din Bazinul Carpatic în Parlamentul European, în vederea atingerii acestui obiectiv.

„La 171 de ani de la izbucnirea Revoluţiei Maghiare trebuie să rămânem loiali valorilor, şi principiilor care au contribuit la măreţia luptei pentru libertate şi care însufleţesc poporul maghiar chiar şi după opt generaţii, aici în Transilvania, pe pământul natal. Trăiască libertatea maghiară! Trăiască naţiunea maghiară!”

Kelemen Hunor, celor care îi atacă pe maghiari: „Trebuie să spunem apăsat, cu o voce puternică: opriţi-vă!”

„”Fie să apuci vremuri interesante” – spunea un vechi proverb chinezesc. Vremuri interesante trăim şi noi, de 101 ani de la schimbarea Imperiului din 1918 şi de 29 de ani de la schimbarea regimului.

Tocmai în aceste zile ale vremurilor noastre s-a lansat un nou atac împotriva comunităţii maghiare. Pretextul a fost folosirea simbolurilor secuieşti şi insistenţa privind folosirea limbii materne. Dar aceasta a fost doar pretextul.

Atacul a fost împotriva demnităţii umane. Împotriva demnităţii noastre. De aceea trebuie să spunem apăsat, cu o voce puternică: opriţi-vă! (…)

Dragi prieteni, este suficientă libertate şi pentru români şi pentru maghiari, în aceeaşi măsură. Când facem apel la demnitatea umană, nu vrem să luăm demnitatea celui de lângă noi!

Când folosim simbolurile noastre naţionale şi comunitare, nu luăm nimic de la români. Când răspundem la discursul de ură lansat împotriva noastră şi a simbolurilor noastre naţionale, ne protejăm doar pe noi înşine şi tot ceea ce este acea parte inalienabilă a identităţii noastre maghiare”, a spus Kelemen Hunor, în discursul rostit la Târgu Mureş, reamintind de cazul UMF Târgu Mureş.

Astăzi, la fel ca în 2012, când situaţia de la UMF Târgu Mureş a fost cauza răsturnării unui guvern, noi cerem decât ceea ce ni se cuvine conform principiului egalităţii în drepturi: înfiinţarea liniei de studiu în limba maternă”. 

2 răspunsuri

  1. Voi, ungurii ati ….inceput ! In 1948, Kosuth Lajos n-a tinut cont de marea multime a romanilor din Transilvania si a dispus ca numai „natiunea maghiara” are aici, toate drepturile politice ! Romanii sunt doar …..resturi , de care nu trebuie sa se tina seama ! Ca urmare, Avram Iancu – care anterior salutase Revolutia „fratilor maghiari”, s-a ….sucit !

  2. Ce simte si ce gândește domnul Hunor e treaba dumnealui. Dar ca demnitar al statului roman, ca membru, plătit, al parlamentului aceluiași stat, ca lider al unui partid aflat mai mereu la guvernare ar fi trebuit sa se abțină sa facă asemenea comentarii cu parfum de hârjoană interetnică.

    Mai ales că pan-maghiarismul agresiv al d-lui Viktor Orban sau al pastorului Tokes, ne-taxat de UDMR, este mult peste pan-românismul lui, să zicem, al lui Iohannis. Măcar, asa, de dragul unui elementar bun simț.
    Nici mie nu-mi plac anumiți vecini sau colegi.Dar asta nu înseamnă ca mă apuc, tam-nesam, sa-i înjur si sa-i scuip peste gard. Imi iubesc toate rudele, deși pe unele nu le plac, dar de dragul unei bune conviețuiri încerc sa- le tratez pe toate la fel si sa fiu, cât de cât, politicos.

    Pe scurt, dacă tot locuim in aceeași casă, e preferabil sa ne facem nevoile la toaletă, nu in sufragerie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri