Caută
Close this search box.

Peru deschide o bază militară pentru a proteja Amazonul de despăduriri

Peru a deschis marți o bază militară în Amazon, în încercarea de a combate exploatarea minieră ilegală, principalul vinovat al defrișărilor din cea mai mare pădure tropicală din lume, potrivit AFP.

„Guvernul a luat decizia politică de a fi prezent în această regiune pentru a eradica exploatarea ilegală”, a declarat ministrul apărării Jose Huerta la inaugurarea bazei din rezervația naturală Tambopata. Rezervația este situată în regiunea Madre de Dios, cunoscută sub numele de capitala minelor ilegale din Peru. Baza militară a fost instalată într-o tabără de colibe vechi abandonate de minerii ilegali acum două săptămâni, când Peru și-a început operațiunea „Mercur” împotriva acestei practici. „Am venit și vom rămâne cât este necesar”, a spus Huerta. Sunt planificate mai multe baze militare. „Am avut o primă fază de două săptămâni și acum mergem la a doua etapă”, se așteaptă să dureze șase luni, a adăugat el.

Ministrul mediului, Fabiola Munoz, care a participat și la deschiderea de bază, a declarat că Madre de Dios este o zonă cu o biodiversitate ridicată și un mare potențial turistic „care a fost exploatat doar puțin”. Munoz a declarat că turiștii de la Tambopata, la 1000 de kilometri est de capitala Lima, cheltuiesc mai mulți bani decât la Machu Picchu, atracția turistică de top a țării și fosta capitală a imperiului Inca.

Securitate maximă cu drone și sateliți

Când patru elicoptere de poliție și militari au aterizat pe acest loc în 19 februarie, au găsit un oraș fantomatic al cărui 350 de locuitori au plecat cu câteva ore mai devreme. Ei au lăsat un deșert uriaș de nisip în mijlocul junglei luxuriante prin contaminarea cu mercur.

Fiecare bază va fi marcată de 100 de soldați, 50 de ofițeri de poliție și un procuror pentru o perioadă inițială de șase luni, dar operațiunea ar putea dura ani. Huerta a spus că scopul a fost să rămână până când zona ar fi „complet refăcută”. Patrulele vor folosi drone, un satelit peruvian și o aeronavă militară, a adăugat el.

În timpul unei vizite în Peru, acum 13 luni, Papa Francis a cerut protecția comunităților amazoniene și a resurselor naturale ale pădurilor tropicale. Exploatarea ilegală, în principal pentru aurul din junglă și din râuri, a cauzat anul trecut o pierdere de 9000 de hectare de pădure tropicală, dar a generat și alte activități ilegale, cum ar fi traficul de persoane, traficul de mercur, ucigași angajați și prostituție.

Serviciile de securitate vor fi concentrate, în cea mai mare parte, într-o zonă în care 6000 de mineri lucrează ilegal cu un sat fără legi de 25 000 de locuitori care s-a construit în jurul activităților lor. Imaginile recente din satelit de la Monitorizarea Proiectului Andean Amazon (MAAP) au arătat o accelerare a defrișărilor în partea peruviană a pădurii tropicale. În ultimii doi ani, în Amazonul peruvian au fost pierduți 18.440 de hectare de pădure tropicală – echivalentul a 25.000 de terenuri de fotbal, potrivit MAAP.

Amazonul, care măsoară peste șapte milioane de kilometri pătrați cuprinde nouă țări și este unul dintre zonele cu cea mai mare biodiversitate de pe planetă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri