Caută
Close this search box.

Sorina Pintea în ceață pe subiectul dezinfectanților neconformi: Nu înțeleg de ce se mai întâmplă aceste lucruri

Semnal de calm pe care îl dă ministrul Sănătății, după izbucnirea unui nou scandal al dezinfectanților folosiți în spitale. Biocidele neconforme nu au pus în pericol viața pacienților, susține ministrul Sorina Pintea, care insistă că protocoalele au fost pe deplin respectate. Trei produse dezinfectante din 15 verificate au fost depistate cu neregului, iar Ministerul Sănătății a decis să facă plângere penală firmelor respective.

Sorina Pintea: Se aplică protocoalele. Este vorba de cei care utilizează aceste subsatnțe în spitale. Se aplică protocoalele. Problema este a biocidelor, care nu erau conforme.

Rep.: Cine are în atribuții verificarea acestor produse?

S.P.: Inspecția Sanitară, care a și făcut acest lucru. Pentru că, vă reamintesc, Ministerul Sănătății a făcut această plângere.

Rep.: Ce înseamnă ancheta pe care a demarat-o acum MS, procedural?

S.P.: Din punctul meu de vedere ancheta a demarat din momentul în care noi am constatat că aceste biocide sunt neconforme. Dar nu am făcut public acest lucru. Deci a fost un control al inspectorilor Direcțiilor de Sănătate Publică, care au verificat produsele biocide, la producători și distribuitori. S-a constatat că din 15 produse distribuite în spitale, trei prezentau neconformități, pentru anumiți parametri. S-a reverificat această analiză de către un laborator certificat și care a fost reacreditat în mai 2011 de către experți francezi. S-au confirmat neconformitățile. Prin urmare Ministerul a decis retragerea loturilor de pe piață și a făcut plângere penală firmelor care au distribuit aceste produse.

Rep.: Generic vorbind, cum arată piața aceasta a biocidelor? Sunt suficienți producători, astfel încât dacă unul calcă strâmb, autoritățile sanitare să se poată reorienta rapid?

S.P.: Din punctul meu de vedere, nu. Pentru că este foarte greu să autorizezi un produs biocid. Foarte puține firme fac acest lucru. (…)

Rep.: Cum se face că după tragedia de la Colectiv și tot scandalul Hexi Pharma avem în continuare astfel de cazuri?

S.P.: (…)  Am considerat că atunci când utilizăm o substanță sau cineva își permite să livreze o substanță neconformă spitalelor din România, trebuie să suporte rigorile legii. Da, nici eu nu înțeleg de ce se mai întâmplă aceste lucruri. Foarte important este că autoritățile și-au făcut datoria.

Rep.: După acest nou caz, așa cum este el, ce le mai puteți transmite pacienților? Pentru că sunt foarte mulți cărora le e frică să mai meargă într-un spitaol de stat.

S.P.:  Vreau să le spun că prin utilizarea acestui biocid, care era un dezinfectant de primă intenție și pentru instrumentar, nu a fost pusă în pericol sănătatea publică (…)
Anul trecut, numărul infecțiilor asociate activității medicale s-a dublat. Eu am spus că mă bucur. Asta înseamnă că începem să le raportăm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri