Caută
Close this search box.

Un alt incident industrial major: Explozia la o uzină chimică din China ucide 47 și rănește alte 640 de persoane

O explozie la o fabrică de pesticide din estul Chinei a ucis 47 de persoane și a rănit mai mult de 600 de persoane, a declarat vineri mass-media de stat, fiind un al incident industrial major care a înfuriat societatea civilă, informează Reuters.

Explozia a avut loc joi la Parcul Industrial Chenjiagang din orașul Yancheng, în provincia Jiangsu, iar focul a fost în cele din urmă adus sub control la ora 3.00 vineri (19:00 GMT), a spus televiziunea de stat. Supraviețuitorii au fost luați în 16 spitale, 640 de persoane fiind tratate pentru leziuni. Treizeci și doi dintre ei au fost răniți critic.

Focul de la o fabrică, deținută de compania chimică Tianjiayi, s-a răspândit în fabricile vecine. Copiii de la o grădiniță din vecinătate au fost răniți în explozie, informează presa. Cauza exploziei a fost investigată, dar compania – care produce mai mult de 30 de compuși chimici organici, dintre care unii sunt foarte inflamabili – a fost citată și amendată pentru încălcări ale siguranței muncii în trecut, a spus „China Daily”.

Președintele Xi Jinping, care se află în Italia în vizită de stat, a ordonat eforturi extinse de a se îngriji de răniți și de a „menține cu seriozitate stabilitatea socială”, a spus televiziunea de stat.

Autoritățile trebuie să intensifice acțiunile pentru a preveni apariția unor astfel de incidente și pentru a afla cauza exploziilor cât mai repede posibil, a adăugat Xi. „Au fost recent o serie de accidente majore, iar toate locurile și departamentele relevante trebuie să învețe pe deplin lecțiile de la acestea”, se arată în raportul citat de Xi.

Biroul de protecție a mediului din Jiangsu a spus într-o declarație de joi că stația de monitorizare a mediului din zonă nu a găsit concentrații anormale de toluen, xilen sau benzen. Concentrațiile de acetonă și cloroform în afara perimetrului zonei de explozie au fost, de asemenea, în limitele normale, a adăugat acesta. Jiangsu va lansa inspecții asupra producătorilor și depozitelor de produse chimice, potrivit unui anunț de urgență publicat vineri de mass-media oficială. Anunțul, publicat pe site-ul de știri al Partidului Comunist din provincia Jiangsu, a declarat că guvernul va închide orice firmă chimică care nu a respectat regulamentele privind substanțele chimice periculoase.

Mânia publică asupra standardelor de siguranță a crescut în China în ceea ce privește accidentele industriale, de la dezastre miniere până la incendiile din fabrici, care au afectat trei decenii de creștere economică rapidă. În 2015, 165 de persoane au fost ucise într-o serie de explozii la un depozit chimic din orașul nordic Tianjin. Exploziile de la Tianjin, unul dintre cele mai aglomerate porturi din lume și nu departe de capitala Beijing, au fost suficient de mari pentru a fi văzute de sateliți și înregistrați pe senzorii de cutremur. În ciuda angajamentelor repetate ale guvernului de a întări siguranța, în special, fabricile chimice au fost afectate de dezastre. În noiembrie, o serie de explozii în timpul livrării unui gaz inflamabil la un producător de produse chimice a ucis 23 de persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri