Caută
Close this search box.

Apusul erei Abe? Primele înfrângeri pentru premierul nipon în alegerile parțiale

Blocul prim-ministrului japonez, Shinzo Abe, a suferit două înfrângeri surprinzătoare în alegerile parțiale de duminică, într-o avertizare aparentă din partea alegătorilor de a nu se bucura în fața alegerilor naționale din ultima parte a acestui an, relatează Reuters.

Înfrângerile în alegerile parțiale din Osaka și Okinawa – gazda celei mai mari părți a armatei americane din țară – au fost primele astfel de înfrângeri de când Abe a revenit în funcție în decembrie 2012, cu excepția unui sondaj necontestat.

„Fiecare membru al Partidului Liberal Democrat trebuie să ia rezultatele în serios și să se pună la treabă”, a declarat Abe reporterilor luni dimineață. Înfrângerile din sondajele de duminică au avut loc după ce ministrul olimpic al Japoniei, Yoshitaka Sakurada, a demisionat cu un an înainte de Jocurile de la Tokyo pentru remarci care au ofensat persoane afectate de cutremurul masiv și tsunami-ul care a declanșat crize nucleare în 2011. Un ministru adjunct al transporturilor a demisionat, de asemenea, din cauza unei gafe. „Rata de susținere a cabinetului este menținută la un anumit nivel, însă dacă acesta nu vor eradica delăsarea și vanitatea, alegerile din Camera superioară va fi o luptă dificilă”, a spus un editorial în ziarul conservator „Yomiuri”. Sprijinul pentru cabinetul lui Abe a fost de 47% într-un sondaj efectuat de postul public de televiziune NHK, lansat luna aceasta, cu cinci puncte față de luna precedentă.

În Okinawa, Tomohiro Yara, un jurnalist independent susținut de mai multe partide de opoziție ce a condus o platformă bazată pe curentul anti-SUA, a învins un fost ministru al cabinetului. În Osaka, Shimpei Kitagawa, susținut de Partidul Liberal Democrat și asociatul său, Komeito, a pierdut în fața lui Fumitake Fujita de la Nippon Ishin (Partidul Inovării din Japonia), un partid conservator din Osaka care uneori cooperează cu Partidul Liberal Democrat la nivel național.

Speculațiile sugerează că Abe va numi alegeri anticipate pentru Camera Inferioară în tandem cu sondajul din Camera Superioară, după ce va anunța amânarea majorării impozitului pe vânzări la 10%, de la opt la sută, programată pentru luna octombrie. Înalții oficiali guvernamentali au promis vineri că vor continua creșterea taxelor, împiedicând un șoc economic mare.

O astfel de „dublă alegere” ar putea ajuta să profite de slăbiciunea dintre partidele de opoziție fragmentate, dar ar putea, de asemenea, să declanșeze opoziția de a coopera pe candidați. „Abe trebuie să se întrebe ce suferă mai mult de slăbiciune – Partidul Democrat Liberal / Komeito sau opoziția”, a declarat profesorul de științe politice de la Universitatea din Sophia, Koichi Nakano. „O dublă alegere va stimula, de asemenea, opoziția în acțiune … deci este o sabie cu două tăișuri”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri