Caută
Close this search box.

Chicago și-a ales noul primar. Lori Lightfoot – prima femeie afro-americană gay la conducerea orașului din Vestul Mijlociu american

loti lightfoot

Chicago a devenit marți cel mai mare oraș american care și-a ales drept primar o femeie de culoare, alegătorii având încredere într-un novice politic deschis pentru a aborda problemele dificile de inegalitate economică și violența armată, relatează AFP.

Lori Lightfoot, fost procuror federal de 56 de ani și avocat practicant care nu a deținut niciodată funcții alese, a câștigat cursa primăriei orașului din Vestul Mijlociu într-o victorie nemaiîntâlnită. A bătut-o pe Toni Preckwinkle, politician de carieră, care este și ea de culoare, cu o marjă largă de 74 la 26%, după numărarea majorității buletinelor de vot. „Am fost împotriva intereselor puternice”, a spus Lightfoot într-un discurs după victorie, avându-le alături pe soția și fiica lor. „Astăzi ați făcut mai mult decât să faceți istorie, ați creat o mișcare pentru schimbare”, a spus ea mulțimii.

Lightfoot va deveni primul primar gay deschis din Chicago, precum și prima femeie afro-americană care va deține postul. Din 1837, alegătorii din Chicago au ales doar un primar negru și un primar de sex feminin.

Ascensiunea ei în vârful guvernului de la Chicago a reprezentat o evoluție uimitoare într-un oraș în care tratativele confidențiale și politicile de partid au rămas dominante de zeci de ani. „Este o respingere la nivel de oraș a instituției politice din Chicago la nivelul de primar”, a declarat Evan McKenzie, profesor la Universitatea Illinois din Chicago, pentru AFP.

Preckwinkle, șeful executiv al districtului Cook, în care se află Chicago, a deținut timp de zeci de ani diferite posturi locale alese, despre care analiștii au afirmat că au rănit-o în alegerile în care alegătorii au urmărit să agite primăria.

Campania electorală s-a axat pe mai multe probleme dar printre cele de vârf s-au numărat nivelurile înalte ale violenței armate care ia în fiecare an mai multe vieți decât în orice ​​alte orașe mari ale Americii. De asemenea, anii de corupție politică au zguduit fortăreața democratică.

Cursa inițială pentru primar a adus la linia de start 14 candidați, dar Lightfoot a reușit să atragă alegătorii promițând să curețe orașul și să reducă inegalitățile economice. Ea și Preckwinkle au fost ultimele două figuri care au concurat în scrutinul de marți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri