Caută
Close this search box.

Cutremur de 6,3 grade în Filipine. Salvatorii luptă în căutarea supraviețuitorilor

Salvatorii filipinezi luptă în continuare pentru a ajunge la zeci de oamenii îngropați sub o clădire din apropiere de Manila care s-a prăbușit cu o zi mai devreme în urma unui cutremur puternic, numărul morților urcând la 11, potrivit AFP.

Cutremurul cu magnitudinea de 6,3 grade a lovit nord-vestul capitalei, informează oamenii de știință de la US Geological Survey, care a afectat grav un aeroport și a agitat localnicii îngroziți de fluctuațiile groaznice. Cea mai afectată a fost provincia Pampanga, unde au fost raportate cele 11 decese, au declarat oficialii. Zeci de alte persoane au fost rănite prin prăbușirea dărâmăturilor, inclusiv în Manila.

Bilanțul victimelor ar putea crește, pe măsură ce echipajele au fost expediate în întreaga regiune pentru a evalua daunele în localitățile izolate care au pierdut energia electrică și comunicațiile într-unul dintre cele mai puternice cutremure din zonă de ani de zile. Peste 400 de replici au fost înregistrate de la cutremurul inițial, cu o magnitudine egală cu 3,4, au spus seismologii filipinezi.

Cutremurul a afectat câteva biserici vechi de secole, care au fost aglomerate de creștini în ultimele zile, în timp ce Filipinele, majoritar-catolice, marchează sărbătoarea Paștelui. Părintele Roland Moraleja, care are sediul la Porac, a declarat că clopotnița din secolul al XVIII-lea a bisericii Sfânta Ecaterina din Alexandria s-a prăbușit în urma cutremurului. Clădirile înalte din capitală s-au mișcat după ce cutremurul de luni seara le-a lăsat cu crăpături mari în pereți.

Mii de călători au fost blocați după ce autoritățile au închis aeroportul secundar Clark, situat pe locul fostei baze militare americane care se află la aproximativ o oră de mers cu mașina la nord de capitală. Marți era încă închis, în timp ce oficialii au evaluat daunele la clădirea terminalului și câteva crăpături în turnul de control al traficului aerian.

Cutremurul a fost centrat pe orașul Castillejos, la aproximativ 100 de kilometri nord-vest de Manila, au spus geologii locali. Filipinele fac parte din Cercul de Foc al Pacificului, un arc de activitate seismică intensă, care se întinde din Japonia în Asia de Sud-Est și în bazinul Pacificului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri