Caută
Close this search box.

Fostul consilier a lui Obama, Greg Craig, acuzat în investigațiile lui Mueller privind alegerile din 2016

Un fost consilier al Casei Albe sub administrația lui Obama a fost acuzat de un Mare Juriu pentru că a mințit oficialii și a ascuns informații despre eforturile sale de lobby în Ucraina, relatează BBC.

Cazul împotriva lui Gregory Craig, în vârstă de 74 de ani, a luat naștere din ancheta specială a consilierului Robert Mueller privind presupusa intervenție rusească în alegerile din 2016. Lobby-ul său a fost legat de eforturile politice a fostului șef de campanie a lui Trump, Paul Manafort, în Ucraina. Avocații lui Craig au negat acuzațiile înainte de a fi depuse.

Acuzațiile împotriva lui Craig susțin că el a mințit procurorii federali din cadrul Departamentului de Justiție despre eforturile sale de lobby și a ascuns informații despre activitatea sa privată în Ucraina pentru guvernul susținut de ruși. Dacă ar fi condamnat, el ar putea să se confrunte cu maxim cinci ani de închisoare pentru fiecare acuzație, împreună cu peste 250.000 de dolari în amenzi. Conform legii SUA, toți reprezentanții grupurilor de interese pentru guvernele străine trebuie să se înregistreze la departament.

Activitatea lui Craig în Ucraina a avut loc după ocuparea sa de ani de zile a unei titulaturi importante în administrația Obama, în timp ce el era un partener senior la firma de avocați Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom. Proiectul său din 2012 în Ucraina a fost, probabil, o parte din eforturile ilegale de lobby ale lui Manafort. „New York Times” a raportat că proiectul a fost direcționat către firmă de către Manafort, care a fost la acel moment consultant politic în regiune. Manafort a fost primul fost ajutor a lui Trump care urma să fie arestat în investigația specială a avocatului, deși acuzațiile acestuia se refereau doar la consultările sale din Ucraina. În martie, a fost închis pentru numeroase cazuri de fraudă, fraudă bancară, conspirație împotriva SUA și conspirație pentru a obstrucționa justiția.

Procuratura americană din Washington DC l-a acuzat pe Craig. Cazul a fost trimis în fața Departamentului Justiției de către consilierul special. Craig nu a fost acuzat de încălcarea legilor străine de lobby, ci doar pentru declarații false și înșelătoare, potrivit acuzațiilor. Rechizitoriul susține că, în ciuda cunoașterii cerințelor federale, Craig nu a vrut să se înregistreze ca un lobby-ist pentru Ucraina „deoarece credea că acest lucru l-ar putea împiedica pe el sau pe alții din cabinetul de avocatură să ia poziții în guvernul federal în viitor”. Conform rechizitoriului, Craig a ascuns informații cu privire la contactele sale cu mass-media și a făcut declarații false în documentele date avocatului general cu privire la legea străină a lobby-ului american.

În ianuarie, firma Skadden a plătit Departamentului de Justiție 4,6 milioane de dolari ca parte a unei înțelegeri, după ce a recunoscut oficialilor federali înșelătoriile despre munca în Ucraina. Craig nu a fost numit în înțelegere.

Înainte de acuzațiile anunțate, avocații lui Craig au insistat că nu era vinovat. „Insistența încăpățânată a guvernului de a-l urmări pe domnul Craig este un abuz eronat față de discreția procurorului”, au declarat avocații într-o declarație adresată presei americane. Totodată, echipa lui Craig a remarcat că lucrarea lui a fost investigată anterior de Districtul de Sud din New York dar atunci nu au fost emise acuzații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri