Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, spune că decizia prin care instanța supremă a amânat cu mai bine de o lună procesul lui Liviu Dragnea este una de descalificare a justiției din România.

Zegrean subliniază că „un judecător speriat este mai rău decât un judecător corupt”. Fostul judecător constituţional consideră de asemenea că este o pasare a responsabilității între Curtea Constituțională (CCR) și Înalta Curte de Casție și Justiție (ICCJ).

Augustin Zegrean consideră că CCR și ICCJ își pasează responsabilitatea, neavând curaj să își asume o decizie, deși lucrurile în acest proces sunt clare. Mai mult, el se întreabă care mai este rolul completurilor de 5 și dacă nu cumva este o discriminare pozitivă în favoarea celor pe care trebuie să îi judece, adică a demnitarilor.

„Curtea Constituțională a amânat ca să vadă ce dă instanța supremă, iar instanța supremă a zis „hai că vă păcălim noi, ca să vedem ce faceți voi”. În acest proces lucrurile sunt foarte clare, dar fiecare așteaptă ca celălalt să le declare neclare ca să scape el. Este sub nivelul la care ar trebui să se desfășoare lucrurile. Nu e în regulă ca 5 judecători să dea o astfel de decizie. Păi atunci de ce mai trebuie aceste completuri de 5 judecători? Și miniștrii, și parlamentarii, toți demnitarii ar trebui judecați de instanțele obișnuite, pentru că este o discriminare pozitivă în favoarea lor. Ei sunt judecați de 3 judecători la instanța de fond și de 5 la instanța de apel, iar oamenii obișnuiți sunt judecați în fond de un judecător și de doi în apel. De ce trebuie să beneficieze ei de 5 judecători, ca să poată învârti lucrurile mai bine?”, se întreabă Zegrean.

Fostul președinte al CCR mai spune că decizia dată astăzi „descalifică definitiv aceste completuri de 5, dacă mai era nevoie”, și, până la urmă, este „o decizie de descalificare a justiției”.

„Justiția nu ar trebui să se teamă. Au toate garanțiile procesuale și legale să nu se teamă de nimic și totuși se tem. Asta este înspăimântător, pentru că un judecător speriat este mai rău decât un judecător corupt”, subliniază Zegrean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here