Gabriel Leş a declarat marţi seara, referitor la afirmaţiile preşedintelui Klaus Iohannis privind înzestrarea armatei, că au fost pornite programe de înzestrare „extrem de importante”, care se derulează pe o perioadă lungă, iar preşedintele Iohannis „demonstrează că nu înţelege aproape nimic”.

„Nu aş vrea să ajung la discursul domnului preşedinte de astăzi, care din nou demonstrează că nu înţelege aproape nimic. Vreau să vă spun că alianţa de guvernare PSD – ALDE şi-a asumat foarte serios cei 2% din PIB pentru înzestrarea armatei, procentul este în întregime pentru tot ce înseamnă Ministerul Apărării Naţionale, armata României.

Începând cu 2017 am avut acei 2% din PIB, este al treilea an consecutiv, moment în care am reuşit pornirea unor programe de înzestrare extrem de importante. Din punctul nostru de vedere lucrurile merg bine (…), se poate şi mai bine”, a spus Leş la TVR 1.

Leş a subliniat că în fiecare an cei 2% din PIB au însemnat mai mult în alocarea către armată. „Anul acesta, spre exemplu, sunt cu două miliarde şi ceva de lei mai mult faţă de anul trecut. Dar aceste programe nu le primim de azi pe mâine, dar sunt pornite şi le vom duce la sfârşit”, a declarat Gabriel Leş, citat de Agerpres.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, marţi, Guvernului şi Ministerului Apărării că trebuie să pună în practică strategia de înzestrare a Armatei, adăugând că faptele demonstrează altceva, iar incompetenţa guvernanţilor riscă să afecteze chiar modul în care România îşi îndeplineşte angajamentele şi responsabilităţile în NATO.

„Trebuie să înţelegem cu toţii că apărarea colectivă începe acasă şi necesită investiţii atât în resurse umane, cât şi în capabilităţi militare din partea fiecărui aliat. În ultimii ani am obţinut rezultate semnificative prin alocarea a 2% din PIB pentru Apărare.

La iniţiativa mea s-a încheiat această înţelegere, fapt care a permis dezvoltarea programelor naţionale de înzestrare atât de necesare pentru ca România să-şi consolideze rolul de furnizor de securitate. A fost rezultatul unui consens politic obţinut la iniţiativa mea.

Guvernului şi Ministerului Apărării Naţionale le revine rolul de a pune în practică, prin programe coerente, strategia de înzestrare a Armatei, pentru care există premise favorabile de finanţare.

Din păcate, faptele demonstrează cu totul altceva, proceduri de achiziţie anulate sau contestate în justiţie de chiar cei care le-au anunţat şi o incapacitate cronică de a gestiona un domeniu vital pentru securitatea naţională, cum este cel al înzestrării Armatei.”

32 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 7 =