Caută
Close this search box.

Raportul preliminar privind prăbușirea Etiopian Airlines: Piloții nu au putut să controleze aeronava

Un raport preliminar privind prăbușirea avionului Ethiopian Airlines luna trecută declară că avionul a avut căderi libere de mai multe ori înainte de a se prăbuși, relatează BBC.

Piloții „în mod repetat” au urmat procedurile recomandate de Boeing înainte de accident, potrivit primului raport oficial al dezastrului. În ciuda eforturilor depuse, piloții „nu au reușit să controleze aeronava”, a declarat ministrul transporturilor, Dagmawit Moges.

Zborul ET302 s-a prăbușit după decolarea din Addis Abeba, omorând toate cele 157 de persoane aflate la bord. A fost al doilea accident al unui avion Boeing 737 Max în cinci luni. În octombrie anul trecut, zborul Lion Air JT 610 s-a prăbușit în mare, lângă Indonezia, ucigând toți cei 189 de pasageri.

„Echipajul a efectuat toate procedurile în mod repetat [care au fost] furnizate de producător, dar nu au reușit să controleze aeronava”, a declarat Dagmawit într-o conferință de presă din Addis Abeba. Într-o declarație, directorul executiv al companiei aeriene Ethiopian, Tewolde GebreMariam, a declarat că este „foarte mândru” de „nivelul ridicat de performanță profesională” al piloților. „A fost foarte regretabil că nu au reușit să recupereze avionul din persistența căderilor libere”, a afirmat compania într-o declarație.

Familia de aeronave 737 Max a fost menținută la sol în urma accidentului Ethiopian Airlines, o mișcare care afectează mai mult de 300 de aeronave.

Anchetatorii și-au concentrat atenția asupra Sistemului de mărire a caracteristicilor de manevrare (MCAS) – software conceput pentru a preveni blocarea lui 737 Max. Software-ul reacționează atunci când senzorii din nasul aeronavei arată că jetul urcă într-un unghi prea abrupt, ceea ce poate provoca un avion să stagneze.

Boeing lucrează la un upgrade al software-ului MCAS de la prăbușirea Lion Air în luna octombrie. Acesta a spus că sistemul poate fi dezactivat – permițând piloților să-și recâștige controlul dacă apare o problemă. Dar cele mai recente comentarii din partea oficialilor etiopieni sugerează că piloții nu și-au putut recâștiga controlul, în ciuda procedurilor recomandate de Boeing.

Raportul preliminar al autorităților etiopiene nu a dat vina pentru accident și nu a dat o analiză detaliată a zborului. Dar a sugerat ca Boeing să revizuiască sistemul de control al aeronavelor și a declarat că autoritățile de aviație ar trebui să confirme că problema a fost rezolvată înainte de a lăsa înapoi în aer  737 Max.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri