Caută
Close this search box.

A început cursa pentru funcția de prim-ministru. Cine va fi succesorul Theresei May?

Cursa pentru următorul lider al Partidului Conservator a început după anunțul Theresei May că va demisiona luna viitoare, informează BBC.

Competiția nu va oferi doar un nou lider de partid, ci va oferi și următorul prim-ministru al Regatului Unit. Conducătorii partidului se așteaptă ca un nou lider să fie ales până la sfârșitul lunii iulie.

May a confirmat vineri că va demisiona din funcția de lider al partidului la 7 iunie, dar va continua în calitate de premier în timp ce are loc concursul pentru conducere. Ea a fost de acord cu președintele Comitetului 1922 de supraveghere al Partidului Conservator, Sir Graham Brady, că procesul de alegere a unui nou lider ar trebui să înceapă în următoarea săptămână după ce va demisiona.

Patru candidați și-au confirmat intenția de a participa, acesșia sunt: secretarul de externe, Jeremy Hunt; secretarul pentru dezvoltare internațională, Rory Stewart; fostul secretar de externe, Boris Johnson și fostul secretar al muncii și pensiilor Esther McVey. Cu toate acestea, se consideră că mai mult de o duzină au în vedere candidatura – inclusiv Sir Graham, care a demisionat din funcția de președinte al Comitetului 1922. Secretarul muncii și pensiilor Amber Rudd și-a respins candidatura într-o declarație pentru „Daily Telegraph”: „Nu cred că este timpul meu în acest moment”. De asemenea, ea a sugerat că ar putea lucra cu Johnson în viitor, spunând: „Am lucrat cu el înainte de … am reușit să lucrăm împreună”. Vineri, secretarul mediului, Michael Gove, un alt posibil candidat, a refuzat să spună dacă va candida, spunând că este „ziua primului ministru”. Cele mai multe case de pariuri îl au pe Johnson favorit, în fața fostului secretar Brexit, Dominic Raab și Gove.

Deputații Tory au până în săptămâna începând cu 10 iunie să-și exprime opțiunea și oricare dintre ei poate rămâne – atâta timp cât au sprijinul a doi colegi parlamentari. Candidații vor fi eliminați până când vor rămâne doi, iar în iulie toți membrii vor vota pentru a decide asupra câștigătorului.

Partidul Conservator avea 124.000 de membri, începând cu luna martie a anului trecut. Ultimul lider ales de membri a fost David Cameron în 2005, în timp Theresa May nu a avut oponenți în 2016. Va fi prima dată când membrii conservatori aleg în mod direct un prim-ministru, spre deosebire de un lider al opoziției.

Anunțând plecarea ei de pe Downing, May l-a îndemnat pe succesorul ei să „caute o cale de urmat care să onoreze rezultatul referendumului”. Ea a adăugat: „Pentru a reuși, el sau ea va trebui să găsească un consens în Parlament, unde nu am făcut-o. Un astfel de consens nu poate fi atins decât dacă cei din toate părțile dezbaterii sunt dispuși să facă compromisuri”.

Johnson a declarat, vineri, într-o conferință economică din Elveția că un nou lider va avea „ocazia de a face lucrurile în mod diferit”. Prezentând poziția lui Brexit, el a spus conferinței: „Vom părăsi UE pe 31 octombrie, vom trata sau nu vom face o înțelegere. Calea de a face o afacere bună este să ne pregătim pentru o înțelegere fără acord”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri