Premierul grec Alexis Tsipras, al cărui partid de stânga a fost învins în alegerile europene şi locale, a anunţat duminică seară că va convoca alegeri anticipate „imediat” după al doilea tur al alegerilor municipale, de pe 2 iunie.

Partidul lui Tsipras, Syriza, a fost devansat cu mai mult de opt puncte de principalul partid de opoziţie, Noua Democraţie, potrivit unui sondaj la ieşirea de la urne confirmat de rezultatele oficiale parţiale.

„După al doilea tur al alegerilor locale (2 iunie), îi voi cere preşedintelui să organizeze imediat alegeri naţionale”, a declarat Alexis Tsipras într-o alocuţiune televizată.

La putere de patru ani, Alexis Tsipras, de 44 de ani, a făcut din scrutinul european un vot privind politica sa, în contextul în care mandatul său expiră în octombrie şi alegerile legislative erau prevăzute la acel moment.

Cu un scor electoral de 25% din sufragii pentru Syriza, faţă de 33,5% pentru Noua Democraţie, potrivit unui sondaj realizat pentru cinci canale de televiziune, Alexis Tsipras a eşuat în a capitaliza succesele cu care se mândrea, în special revenirea Greciei pe pieţele financiare şi ieşirea sa din programele de austeritate dictate de creditorii săi pentru a scăpa din criza datoriei.

Rezultatele parţiale pentru alegerile europene după numărarea a 30% dintre buletinele de vot creditează partidul său cu aproape 24%, în timp ce ND este creditată cu peste 33%, potrivit Ministerului de Interne.

Şi la alegerile locale primele rezultate arată un avans al Noii Democraţii, potrivit Agerpres. La municipalele din Atena şi Salonic, organizate tot duminică, candidaţii de dreapta se află în frunte pentru al doilea tur de scrutin de pe 2 iunie.

Ales pentru prima dată în ianuarie 2015, Alexis Tsipras, care se revendica pe atunci din stânga radicală, este acuzat de opozanţii săi că şi-a trădat electoratul după ce a fost constrâns să-şi abandoneze promisiunile electorale privind „sfârşitul austerităţii”.

27 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 6 =