Caută
Close this search box.

„O mare onoare”: Trump este primul lider străin care s-a întâlnit cu împăratul Japoniei

Președintele american Donald Trump a devenit primul lider străin care s-a întâlnit cu împăratul Naruhito, relatează BBC.

Trump, care este în prezent într-o vizită de stat în Japonia, a fost salutat de împărat și de împărăteasa Masako la Palatul Imperial din Tokyo. Liderul american a spus înainte de întâlnire că a fost o „mare onoare”.

Împăratul Naruhito a urcat pe tron ​​la începutul lunii mai, după ce tatăl său, Akihito, a demisionat – prima abdicare a unui împărat japonez în ultimele două secole. „Sunt peste 200 de ani de când s-a întâmplat așa ceva”, a declarat Trump despre abdicare duminică. „Așadar, este o mare onoare să reprezentăm Statele Unite”. Trump și primă doamnă Melania Trump au fost întâmpinați de o gardă de onoare japoneză și de mulțimile care au fluturat steagurile americane și japoneze în cadrul unei ceremonii oficiale de primire luni.

În weekend, președintele american a jucat golf și a vizionat un turneu de sumo cu premierul japonez, Shinzo Abe. Cei doi sunt parteneri obișnuiți de golf, iar Trump și-a notat „chimia foarte, foarte bună”. Abe a postat un selfie făcut pe terenul de golf Mobara Country Club, la sud de Tokyo. Cei doi lideri se vor întâlni luni și vor discuta despre comerț și relațiile cu Coreea de Nord. Legăturile cu SUA au o mare importanță strategică pentru Japonia, iar țările lucrează în prezent la un acord comercial bilateral. Cu toate acestea, Trump a spus că „multe” din această afacere vor aștepta până când Abe va organiza alegeri pentru Camera Superioară a parlamentului din Japonia, care se preconizează că vor avea loc în iulie. Cei doi probabil vor atinge și războiul comercial chinezo-american, care a rănit aliații americani, inclusiv Japonia.

Ulterior, Trump se va întâlni cu familiile cetățenilor japonezi răpiți de Coreea de Nord în urmă cu zeci de ani, pentru a pregăti spionii nord-coreeni în limbile și obiceiurile japoneze. Problema veche de zeci de ani este un capitol dureros în relațiile dintre Phenian și Tokyo. Coreea de Nord a recunoscut răpirea a 13 cetățeni japonezi în anii ’70 și ’80, și a returnat cinci în Japonia în 2002, restul ar fi deja morți – ceva ce Japonia nu crede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri