Caută
Close this search box.

Ucraina: Poroşenko a promulgat legea utilizării obligatorii a limbii ucrainene

Petro Porosenko

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a promulgat legea privind utilizarea obligatorie a limbii ucrainene în toate domeniile vieţii publice, într-una din ultimele sale acţiuni în calitate de şef al statului.

Aprobată în luna aprilie, după mai bine de şase luni de dezbateri şi amendamente, noua lege a suscitat critici din partea populaţiei rusofone a Ucrainei, în special în centrul şi estul ţării.

Legea cu privire la ‘utilizarea limbii ucrainene ca limbă de stat’ stabileşte că limba ucraineană este singura limbă oficială a ţării – Ucraina fiind însă o ţară majoritar bilingvă – dar nu reglementează utilizarea acesteia în sfera privată.

Documentul a fost adoptat într-o primă lectură în octombrie 2018 şi de atunci a fost modificat prin mai mult de 2.000 de amendamente. Nerespectarea legii prevede amenzi şi sancţiuni penale în caz de ‘ultraj public’ adus limbii oficiale.

Poroşenko, care a pierdut al doilea tur al alegerilor prezidenţiale la 21 aprilie în faţa lui Volodimir Zelenski, a anunţat anterior că va adopta controversata lege înainte de a părăsi funcţia.

Potrivit preşedintelui în exerciţiu, promulgarea legii privind funcţionarea limbii ucrainene ca limbă de stat reprezintă unul dintre principalele demersuri pentru păstrarea statalităţii ucrainene.

La ceremonia promulgării documentului a participat, între alţii, preşedintele Radei Supreme (parlamentul unicameral), Andrei Parubii, şi consilierul prezidenţial Rostislav Pavlenko.

Preşedintele ales, care va fi învestit în săptămânile următoare la o dată care urmează să fie precizată, originar dintr-un oraş rusofon din sud-estul ţării, a vorbit în campanie în limba rusă, limba sa maternă, precum şi în limba ucraineană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri