Caută
Close this search box.

Haos și șoc în Hong Kong. Protestele împotriva proiectului de extrădare cele mai ample din ultimele decenii

Autoritățile au închis unele birouri guvernamentale din cartierul financiar al Hong Kong-ului după cele mai grave violențe din oraș din ultimele decenii, relatează BBC.

În dimineața zilei de joi, mulțimile s-au dispersat în mare parte din jurul sediului guvernului – unde poliția și protestatarii au avut miercuri mai multe ciocniri. Protestatarii sunt supărați pe planurile de a permite extrădarea în China continentală. În pofida opoziției pe scară largă, guvernul nu și-a retras proiectul de lege. Cu toate acestea, Consiliul Legislativ din Hong Kong (LegCo) a întârziat o a doua lectură a controversatului proiect de lege privind extrădarea și nu este clar când va avea loc.

A doua lectură sau dezbaterea privind proiectul de lege a fost inițial programată pentru miercuri. Într-o încercare de a împiedica parlamentarii să participe la dezbatere, zeci de mii de activiști au blocat străzile cheie din jurul sediului central din centrul Hong Kong-ului, poliția folosind la rândul său echipament de revoltă. Ulterior, tensiunile s-au amplificat, în timp ce protestatarii au încercat să blocheze clădirile guvernamentale importante, cerând ca proiectul de lege să fie abandonat. Poliția a răspuns prin folosirea gazelor lacrimogene și a gloanțelor din cauciuc pentru a le bloca și a-i obliga să se disperseze. După ore de haos, mulțimea a dispărut în cele din urmă în noapte. Grupul pentru drepturile omului Human Rights Watch a acuzat poliția că folosește „forța excesivă” împotriva protestatarilor. Șaptezeci și două de persoane cu vârste cuprinse între 15 și 66 de ani au fost rănite în violențe, inclusiv doi bărbați aflați în stare critică. După violența de miercuri, liderul din Hong Kong, Carrie Lam, a catalogat protestele drept „revolte organizate” și a respins acuzațiile că a „vândut” Hong Kong-ul.

Numai o mână de protestatari au rămas joi dimineață în cartierul central de afaceri din oraș, deși unele drumuri și un centru comercial din centrul orașului încă mai rămân închise, a declarat radiodifuzorul local RTHK. Operatorul de tren din Hong Kong, MTR, a declarat că stația Admiralty – stația din inima zonei de protest – va rămâne închisă astăzi, în urma unei solicitări din partea poliției. Protestatarii sunt așteptați să se întoarcă, totuși, când a doua lectură a controversatului proiect de lege va avea loc în cele din urmă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri