​Un medic cardiolog în vârstă de 54 de ani, dr. Cătălin Bălan din Sibiu, a murit după ce a făcut stop cardiorespirator în timp ce se afla într-o excursie. El făcea gărzi la Spitalul Judeţean Sibiu, iar luni ar fi trebuit să intre într-o gardă de 24 de ore.

Medicul a murit sâmbătă, când se afla într-o excursie cu bicicleta în Păltiniş. El a făcut stop cardiorespirator, iar la faţa au fost trimise echipaje de la ambulanță şi a fost solicitat elicopterul SMURD de la Târgu Mureş, dar doctorul nu a putut fi salvat.

„Încă o veste tristă acoperă corpul medical, la nici o săptămână de când un medic a decedat. Astăzi, dr. Cătălin Bălan, cardiolog în Sibiu, a plecat lângă cei 45 de medici morți în gărzi sau după. Condoleanțe familiei! Stimați guvernanți, uitați-vă în jur și încercați să vedeți efectele tergiversării, nepăsării, indolenței de care dați dovadă când e vorba de medici. Câți vreți să se mai alinieze convoiului mortuar? Inițiativa privind gărzile de a fi trecute la vechime poate salva sute de vieți, atât ale medicilor, dar și ale pacienților. Nu lăsați timpul sa treacă dacă vreți să mai aveți un corp medical de elită”, scrie pe Facebook un coleg al medicului din Sibiu.

Listă cu peste 40 de medici care au murit în timpul gărzilor

Medicul primar dr. Livia Davidescu, care a postat anul trecut o listă cu peste 40 de medici care au murit în timpul gărzilor, cerând autorităților ca gărzile să fie recunoscute ca vechime în muncă, scrie că medicul din Sibiu avea 54 de ani și făcea gărzi la Serviciul Județean de Urgențe Sibiu.

„A murit astăzi, pe neașteptate, căzând brusc, într-o excursie. Nu vi se pare nimic neobișnuit, domnilor decidenți? Nu vă sună niciun clopoțel al rațiunii când citiți aceste rânduri?”, scrie Livia Davidescu, adăugând că este al doilea medic care făcea gărzi mort în ultimele 8 zile.

„Nu pot să nu mă gândesc la faptul că soțul meu este și el cardiolog, are tot 54 de ani și face gărzi! Să mă aștept la tot ce poate fi mai rău? Pentru că face minim 4 gărzi pe lună ca să asigure continuitatea? Pentru că există vid legislativ pe care de 8 luni încoace ne rugăm să îl umple cumva Parlamentul? Domnule ministru al Muncii, ați spus să așteptăm 2 săptămâni ca să găsiți o soluție!

În mod normal, termenul este unul rezonabil. Doar că pentru noi, cei ce facem gărzi, timpul are o cu totul altă dimensiune, din păcate… cea a morții!”, adaugă medicul.

Cu peste o săptămână în urmă, tot medicul primar dr. Livia Davidescu, din Craiova, anunța că lista medicilor decedați în gardă se prelungește cu încă un nume, după ce doctorul Ștefan Quai din Bihor a murit în timpul gărzii, scrie Mediafax.

Niciun sindicat nu s-a implicat pentru medici

O altă doctoriță vorbește despre politici medicale falimentare și despre management dezastruos, cărora le cad victime medicii.
„Medicii cad victime colaterale datorită unei politici medicale falimentare și a unui management dezastruos. Dezamăgirea corpului medical este tot mai vizibilă, privită mai ales prin prismă deceselor profesioniștilor în alb, în gărzi sau după. Criză de personal în sănătate există, chiar dacă salariile au crescut (măsură luată prea târziu de guvern). România a pierdut peste 15.000 de medici, care au ales că alternativă profesională muncă peste hotarele acestei țări. Exodul medicilor a atras un volum de muncă și mai mare, ducând încet, dar sigur, la epuizarea lor.
Vidul legislativ legat de gărzi creează victime în continuare.
Tergiversarea proiectului depus de aprox. 9 luni la guvern arată încapacitatea și indisponibilitate Parlamentului de a opri decesele în rândul medicilor. Niciun sindicat nu s-a implicat pentru medici, nici CMR nu a făcut niciun efort vizibil de a-și apăra cotizanții. Unde sunteți când e vorba de tragedii? Unde vedem măcar o opinie legată de efectele epuizării medicilor?
Opriți-vă din letargia voastră și dați legi prin care să opriți exodul medicilor spre moarte!
Viață are prioritate!”, a scris dr. Alina Mărtău, de la UPU Pitești.
192 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here