Caută
Close this search box.

Un semnal pentru Trump? Legăturile dintre Coreea de Nord și China sunt „invincibile”

Mass-media de stat din Coreea de Nord a descris, vineri, relațiile dintre Coreea de Nord și China drept „invincibile”, în timp ce președintele chinez Xi Jinping a încheiat o vizită de două zile în Nord, potrivit AFP.

Imaginile cu liderul nord-coreean și cu soția acestuia, Ri Sol-ju, întâmpinându-l pe Xi Jinping au ținut primele pagini ale ziarului de stat din Phenian, „Rodong Sinmun”. Kim a spus că vizita lui Xi a fost o „oportunitate importantă” pentru cele două țări de a se lăuda în fața lumii cu prietenia lor „invincibilă” și „neschimbată”, a informat agenția oficială KCNA. Străzile din Phenian au fost pline cu urări și „afecțiune prietenoasă” pentru cetățenii chinezi care au „împărtășit bucuriile și necazurile” cu nord-coreenii în timp ce urmăreau socialismul, a adăugat acesta.

Xi este primul președinte chinez care vizitează Coreea de Nord în 14 ani, după ce relațiile dintre aliații din epoca războiului rece s-au deteriorat față de programul nuclear al Phenianului și sprijinul ulterior al Beijingului a sancțiunilor ONU. Dar, după activitatea diplomatică bogată de anul trecut, Kim a asigurat că Xi – liderul susținătorului diplomatic cheie al țării sale și principalul furnizor de comerț și ajutor – a fost primul șef de stat pe care l-a întâlnit.

Momentul vizitei lui Xi ar putea ridica sprâncenele la Casa Albă în timp ce această vizită de stat vine cu o săptămână înainte de summit-ul G20 din Japonia, unde Trump se așteaptă să se întâlnească cu Xi pentru a discuta despre războiul lor comercial prelungit. Analiștii spun că călătoria lui Xi este destinată a fi ca un semnal pentru Trump de influență și sprijin pentru Kim.

Într-un moment în care „se produc schimbări serioase și complicate în situații internaționale și regionale”, cei doi lideri au făcut schimb de opinii „cu privire la aspectele importante și regionale, inclusiv situația peninsulei coreene”, a relatat KCNA despre reuniunea la nivel înalt. „Discuțiile s-au desfășurat într-o atmosferă prietenoasă, sinceră și au dus la o înțelegere comună a problemelor discutate”, a declarat acesta, adăugând că Kim și Xi au convenit asupra „realizării unor eforturi comune pozitive pentru promovarea unei comunicări strategice strânse” și aprofundarea „înțelegerii reciproce”. Cei doi au convenit, de asemenea, să continue schimburile de vizite la nivel înalt între oficiali și să consolideze cooperarea „în toate domeniile”, a informat agenția.

Declarațiile agenției nord-coreene, însă, nu a făcut referire la observația lui Kim că este „dispus să fie răbdător” în continuarea negocierilor nucleare cu SUA, care a fost raportată de postul de televiziune chinez CCTV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri