Caută
Close this search box.

Cât costă toaletarea arborilor din Capitală. Sumele fabuloase, plătite de primării

Deşi primăriile din Bucureşti au alocat sume substanţiale pentru toaletarea copacilor, de multe ori această operaţiune este făcută necorespunzător de firmele responsabile, producând,  în final, uscarea copacilor. Potrivit specialiştilor în peisagistică, pentru ca sănătatea copacului să nu fie afectată, tăierile ar trebui să vizeze maxim 30% din coroana acestuia. 

Firmele care se ocupă de toaletarea arborilor din Capitală câştigă sume considerabile. Peisagistul Diana Culescu atrage atenţia că, de multe ori, toaletarea este făcută greşit şi coroana copacilor este distrusă în totalitate, informează hotnews.ro.

Toaletările necontrolate slăbesc arborii şi-i fac mai vulnerabili la vânt, îngheţ şi alte fenomene naturale. Iar dacă toaletarea este făcută greşit, se obţine efectul invers, drept urmare crengile şi copacii vor cădea mai uşor şi pot pune cetăţenii în pericol. De asemenea, arborii care se usucă, în urma toaletării aplicată necorespunzător, trebuie înlocuiţi, iar această înlocuire generează costuri destul de ridicate.

Cât plătesc primăriile din Bucureşti pentru toaletare 

Primăria Capitalei, prin „Compania Municipală Parcuri şi Grădini Bucureşti”, a încheiat pe 25 iunie 2019 un contract în valoare de circa 500.000 lei cu firma Econaturalia pentru defrişarea arborilor uscaţi din marile parcuri din Capitală: Tineretului, Carol I, Izvor, Cişmigiu, Regele Mihai I, Bordei, Floreasca, Circul de Stat si Băneasa.

„Activitatea de defrişare a arborilor, este foarte importantă pentru a înlătura arborii uscaţi, arborii care prezintă o stare fiziologică puternic degradată, o vârstă biologică înaintată, grad ridicat de uscare, arborii înclinaţi care nu prezintă semne de reechilibrare constituind pericol de prăbuşire cauzatoare de pagube materiale şi umane pe fondul condiţiilor meteo”, se arată în anunţul publicat în sistemul electronic de achiziţii publice. Contractul vizează defrişarea a până la 2.150 de arbori.

Primăria Sectorului 1 a încheiat în iunie 2017 un acord-cadru pe 2 ani pentru servicii de defrişare arbori, toaletare, scos cioate şi rădăcini în valoare de 6,7 milioane lei (TVA inclus) cu firma Pxconstand Group SRL.

Primăria Sectorului 2 a încheiat în iulie 2018 mai multe acorduri-cadru în valoare totală de circa 30 milioane lei, pentru o perioadă de 4 ani, cu firma Cris Garden, pentru toaletări, defrişări şi extragere rădăcini.

Primăria Sectorului 3 nu are contracte separate pentru toaletare, serviciul fiind inclus în contractele de întreţinere a spaţiilor verzi. De exemplu, în contractul de delegare a gestiunii pentru Zonele II si III din Sectorul 3 către ADPB SA, preţul pentru toaletarea unui copac variază între 30 şi 400 lei, în funcţie de mărime, pentru defrişare între 200 şi 550 lei, iar pentru scos rădăcini între 160 şi 500 lei.

Primăria Sectorului 6 a încheiat în perioada mai-iunie 2018 două acorduri-cadru pe 2 ani pentru servicii de silvicultură (toaletare, defrişare şi scos rădăcini), unul în valoare de 2.282.582 lei făra TVA cu firmele Geca Impex şi Garden Center Group şi unul de 2. 282.582 cu Geca Impex. Până acum au fost semnate contracte subsecvente în valoare de circa 2,5 milioane lei cu Geca Impex.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri