Caută
Close this search box.

Ceramica de Horezu şi o vacanţă de neuitat…

E o vară fierbinte, e vremea vacanţei, a concediilor, a relaxării.

O posibilă destinaţie? Horezu pe care UNESCO a decis, în cadrul celei de-a şaptea sesiuni desfăşurată la Paris, să înscrie rezultatul acestui “meşteşug tradiţional unic”, ceramica românească de Horezu, în lista Patrimonial cultural imaterial. Dincolo de recunoaşterea internaţională, în România, când pronunţi numele localităţii Horezu, te duci cu gândul spre ceramica de Horezu. Ne completăm documentarea pe internet ca să aflăm că, un simbol dominant în pictura vaselor de Horezu este cocoșul alături de care, însă, întâlnim și alte figuri precum stele, șerpi, copaci, oameni, flori, pești, spirala dublă, linia dreaptă, linia ondulată, frunza, brâul, soarele, spicul, pomul vieții și coada de păun. Există și două culori specifice zonei: roșul și galbenul de Horezu. Punct ochit…punct ales! Plecăm din Bucureşti şi ajungem la destinaţie după un drum de trei ore şi jumătate cu maşina (un prim popas la Deduleşti ca să ne bucurăm de aroma delicioşilor mici, dimensiunea XL dar şi a cârnăciorilor însoţiţi de tradiţionalii cartofi prăjiţi. Mai cumpărăm şi un şirag de covrigi uscaţi şi bine prăjiţi şi pornim, din nou, la drum). Horezu ne întâmpină cu o adevărată expoziţie de ceramică expusă de-a lungul şoselei.

Vase din lut în culori vii, care variază de la roşu închis, galben, verde, maro,  albastru, ivoriu, urcioare, linguri cioplite în lemn, cămăşi din in înflorate, tradiţioanele ii, scăunaşe cu trei picioare pictate cu motive florale, bune să asculţi, aşezat pe ele „ trei iezi cucuieţi”. Şi oale pântecoase, de diverse dimensiuni foarte potrivite pentru prepararea sarmalelor. Ne dezlipim cu greu din acest adevărat univers pe care    l-au creat, de-a lungul timpului, olarii din Horezu şi ne cazăm la Pensiunea Andra’s House, un loc plin cu surprize din cele mai plăcute!  În curtea largă şi generoasă facem cunoştiinţă cu Iris, o căprioară blândă şi sperioasă care a fost crescută cu biberonul de „tatăl ei adoptiv”, doctorul veterinar Marius Şodolescu. Acum e mare, paşte cu poftă iarba fragedă. Printre picioarele noastre aleargă Molly, o căţeluşă prietenoasă care ne conduce spre locul special amenajat pentru o spendidă pereche de păuni. Penajul lor colorat, graţia mişcărilor şi strigătul ascuţit ne fac să ne simţim ca într-o grădină zoologică foarte bine amenajată. Şi senzaţia este sporită de o pereche de bufniţe care stau liniştite într-un banal coteţ pentru păsări. Să nu uităm poiata cu găini moţate şi cocoşi falnici! Cântă o privighetoare ascunsă într-un pom fructifer, iarba din curte e plină de trifoi care mai păstrează pe frunzuliţe roua proapătă ! Sau picături de la ploaia scurtă de vară, o răpăială care ne adună, rapid, în bucătăria de vară unde vom mânca delicioase bucate olteneşti.

Este posibil ca imaginea să conţină: casă, copac, cer, plantă, iarbă, în aer liber şi natură

În ceaunul burtos aşezat pe pirostrii s-a fiert mămăliga, smântâna, caşul, brânza şi untul ne aşteaptă în farfurii  adânci aşezate pe mesele de lemn, alături de carafa cu afinată. Pulpe de pui cu  cartofi, vin roşu „puterea ursului” şi o porţie de clătire cu dulceaţă de fructe de pădure „hand made” fac ca prînzul să primească aprecierea maximă a mesenilor. Gospodina şefă, Ileana Şodolescu, soţia doctorului Marius, o olteancă aprigă de la Craiova găteşte din pasiune şi ne explică, folosind perfectul simplu cum: „Venii aici, la Horezu, prin măritiş, făcui doi copii dar nu uitai să fac scovergi, colarezi ori minciunele”. E soare dar sunt şi nori e plăcut, ne aşteaptă pentru odihnă  paturile cu aşternuturi impecabil albe, la ferestre draperii elegante, vom locui într-un apartament din pensiunea decorată cu mult gust de doctorul veterinar Marius Şodolescu care este şi arhitect, în timpul liber dar şi din pasiune. Vitralii la geamuri, o mulţime de tablouri, de schiţe risipite pe pereţii proaspăt zugraviţi ne imprimă o senzaţie de confort şi bună dispoziţie care ne va însoţi pe parcursul întregului sejur.

De obicei, alegi o destinaţie de vacanţă discutând cu prietenii, acei lideri de opinie care nu se înşeală niciodată. Noi am ales, oarecum la întâmplare, cercetând ofertele postate pe internet. Mă bucur să scriu că,  am descoperit, am fost şi am petrecut un sejur minunat la Pensiunea Andra’s House. Pe Strada Nicolae Bălcescu 29, Horezu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri