Curtea Constituțională (CCR) explică de ce a decis că amnistia și grațierea condamnați lorpentru corupție nu pot fi interzise: respectivele persoane ar fi discriminate în raport cu alți infractori, ”aspect de neacceptat prin prisma principiului egalităţii”, statuând totodată că această interdicție nu poate fi realizată nici măcar prin lege, deoarece ar încălca articolul 16 din Legea fundamentală, care garantează egalitatea în drepturi a tuturor cetățenilor României.

Explicațiile apar în motivarea deciziei din 18 iuie, prin care CCR a respins, cu unanimitate de voturi, inițiativele de revizuire a Constituției depuse în Parlament de Putere și de Opoziție în urma referendumului din 26 mai.

Curtea susține că efectul interdicţiei amnistiei și grațierii corupților este tratarea în mod diferit a două categorii de infractori: prima categorie, cea care cuprinde persoane condamnate pentru infracţiuni de corupţie, nu poate beneficia de amnistie, grațiere colectivă sau grațiere individuală, pe când cea de-a doua categorie, cea care cuprinde persoane condamnate pentru orice alte infracţiuni decât cele de corupţie, poate beneficia de amnistie, grațiere colectivă sau grațiere individuală.

Rațiunea amnistiei și grațierii, mai explică judecătorii constituționali, are în vedere aspecte de umanitate, de oportunitate sau de percepție publică, neținând seama de natura infracțiunilor comise, pentru a putea să redea libertatea individuală.

Interzicerea amnistiei și grațierii infractorilor condamnați pentru corupție este contrară principiului egalității, mai susțin judecătorii CCR.

”Încălcarea principiului egalităţii cetăţenilor duce la ostracizarea unei categorii de cetăţeni, întrucât neagă prerogativa statului de a uita sau ierta fapta comisă, astfel că libertatea individuală a cetățenilor este apreciată în mod diferit în funcţie de infracţiunea comisă. Aceşti cetăţeni ar deveni discriminaţi chiar prin declaraţia expresă a legii fundamentale, aspect de neacceptat prin prisma principiului egalităţii. De aceea, din perspectiva principiului egalităţii nu există nicio justificare obiectivă şi raţională pentru care măsurile de amnistie/ graţiere ale statului să vizeze numai o parte dintre cetăţenii săi, în funcţie de natura infracţiunilor săvârşite. Din contră, acestea trebuie să aibă aplicabilitate generală şi abstractă, revenind autorităţilor competente decizia de a le acorda sau de a le refuza”, se arată în motivarea Curții.

1 COMENTARIU

  1. Pe baza celor spuse de CCR cum ca „articolul 16 din Legea fundamentală, care garantează egalitatea în drepturi a tuturor cetățenilor României”, anunt oficial ca doresc si eu pensie speciala pentru a nu ma simti discriminat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 3 =