Caută
Close this search box.

Merkel și Orban marchează un moment esențial în căderea Cortinei de Fier. Care sunt relațiile dintre cei doi lideri pe fondul noilor diviziuni?

Primul ministru ungar Viktor Orban o va saluta luni pe cancelarul german Angela Merkel în orașul Sopron pentru a comemora un moment esențial în căderea Cortinei de Fier din 1989, potrivit AFP.

În timp ce întâlnirea de luni va sărbători căderea unei bariere istorice în Europa, întrebarea modului în care trebuie gestionate frontierele continentului a încordat acum relația dintre cei doi lideri în ultimii ani. Orban a fost un critic al deciziei lui Merkel din 2015 de a deschide granița Germaniei către cei care fug din zonele de conflict din Orientul Mijlociu.

Perechea va marca cea de-a 30-a aniversare a „picnicului pan-european” la granița cu Ungaria-Austria, timp în care cel puțin 600 de germani estici au trecut granița și au scăpat în libertate în Occident. Evenimentele de la picnic au reprezentat primul exod masiv al est-germanilor de la construcția Zidului Berlinului în 1961 și a fost privit ca un factor cheie în căderea zidului în sine, trei luni mai târziu. Comemorarea va fi o întâlnire rară între cei doi mari supraviețuitori ai politicii europene, cu Merkel în funcție din 2005 și Orban din 2010. Ultima lor mare întâlnire bilaterală a fost în iulie 2018, când Orban a făcut prima sa vizită la Berlin după de trei ani. A fost o aventură penibilă în timpul căreia diviziunile lor s-au aflat pe deplin și Merkel l-a acuzat pe Orban că nu a respectat „umanitatea” cu politicile sale anti-imigranți.

Luni, în jurul orei 10:00, ora locală (08:00 GMT), perechea va participa la un serviciu bisericesc ecumenic din Sopron. Un prânz de lucru este, de asemenea, așteptat să fie pe ordinea de zi înainte de o conferință de presă comună în jurul orei 12:45.

Cei doi lideri au fost amândoi marcați personal de evenimentele din 1989, dar de atunci au luat direcții politice divergente. Educația lui Merkel în Germania de Est comunistă i-a impus o credință în importanța valorilor liberale în politică și economia liberă a pieței. În schimb, Orban, în timp ce a început ca tânăr lider liberal în 1989, vede evenimentele din acel an drept primul pas pentru ca statele din estul Europei să-și restabilească suveranitatea națională.

Merkel e evidențiat importanța vizitei de luni, spunând că germanii ar fi „întotdeauna recunoscători” pentru contribuția Ungariei la înfăptuirea minunii unității germane. Purtătorul de cuvânt, Steffen Seibert, a recunoscut că „diferențele de opinie” dintre cei doi lideri cu privire la chestiuni precum politica refugiaților erau bine cunoscute și că acestea vor aborda evenimentele actuale în discuțiile lor.

În ciuda tensiunilor politice dintre cele două, Ungaria și Germania se bucură de relații economice strânse. Germania este cel mai mare partener comercial al Ungariei și o sursă majoră de investiții străine, în special sub forma puternicei industrii auto germane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri