Caută
Close this search box.

Acorduri si dezacorduri in Festivalul George Enescu – 2019

Cu un record de vanzare a abonamentelor, cu o dorinta absoluta de a audia   si de a vedea muzicieni de inalta clasa mondiala, Festivalul George Enescu este deja la a treia zi de evenimente in desfasurare.

Daca in editia 2017 au fost evenimente culturale si in Iași, Brașov, Cluj, Timișoara, Bacău, Ploiești și Sibiu, evenimentele muzicale ale Festivalului 2019 se desfasasoara exclusiv in Bucuresti. Singurul eveniment – premiera va fi interpretarea Simfoniei a-III-a de George Enescu pe scena Filarmonicii din Berlin unde  Corul Filarmonicii George Enescu din Bucuresti, pregatit de maestrul Iosif Prunner, va fi prezent pentru a duce puterea muzicii impresioniste a marelui compozitor roman.

Onor si respect organizatorilor si tuturor celor ce se afla in spatele acestor concerte  – sponsori, voluntari, institutii partenere – care fac posibila aceasta masiva forta de miscare, de cazare, de informare, de transmisie directa sau indirecta in cele 23 de zile de festival care insumeaza 84 de concerte unde 2500 de aristi din 50 de nationalitati vor cunoaste o singura limba – cea muzicala !

Dezarmonia acestei editii este – din pacate – aceeasi Sala a Palatului , locatie centrala ca zona bucuresteana si a capacitatii mari de locuri pentru spectatori dar total inadecvata prin lipsa acusticii pentru acest gen de muzica si de eveniment cultural. Cum tehnica sonora a evoluat, preluarea sunetului este imbunatatita si este un mare atuu pentru auditori dar ! sala insasi arata jalnic, tapiteria mobilierului este tocita si muradara, arcurile scaunelor sunt distruse, guma de mestecat lipita peste tot nu mai poate fi scoasa, mocheta este innegrita si scorojita… Si unde totusi, melomanii vin cu placere si respect pentru actul cultural, imbracati elegant si cu speranta pentru o viata artistica impinita si din acest punct de vedere.

Sala Radio, Ateneul Roman , Universitatea de muzica, Teatrul Excelsior sunt locatii unde evenimente de exceptie vor gazdui concerte si intalniri cu oameni de marca ai muzicii contemporane dar… lipsa locurilor de parcare si a salilor cu numar redus de locuri dau un minus acestor acte artistice atat de mult asteptate!

Stiu ca sunt multe cerinte in tara noastra ca infrastructura  si tehnologie dar… educatia face  parte din sanatatea unei natiuni si trebuie cultivata!  Auditie placuta tuturor celor ce urmariti Festivalul George Enescu iar celor ce nu inteleg acest gen de muzica le explicam ca manifestarea culturala ne poarta in lume cu aceeasi putere a numelor Aurel Vlaicu,  Nadia Comaneci, Gheorghe Hagi, Simona Halep, Mihai Eminescu, Ana Aslan…. si multi, multi altii!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri