Caută
Close this search box.

Unii ambasadori români fac reproşuri către AEP şi MAE, privitor la organizarea alegerilor prezidenţiale

prezenţa la vot

Mai mulți ambasadori din state cu comunități mari de români au avut critici extrem de dure la adresa reprezentanților Autorității Electorale Permanente și a secretarului general din Ministerul Afacerilor Externe, cărora le-au reproșat organizarea defectuoasă a alegerilor prezidențiale din noiembrie.

”A fost o adevărată revoltă a diplomaților”, potrivit surselor citate. Ședința a avut loc săptămâna trecută, în marja Reuniunii Anuale a Diplomației, și a durat câteva ore.

Ambasadorii au protestat față de proasta organizare a prezidențialelor din noiembrie 2019, avertizând că vor fi probleme chiar mai mari decât la europarlamentare din cauza modificărilor legislative din ultima perioadă.

Țintele reproșurilor au fost președintele AEP, Constantin Mitulețu Buică, care a fost criticat pentru modificarea defectuoasă a legislației, și secretarul general al MAE. Laura Chiorean, fostă șefa a organizației de femei a PSD Cluj, a fost adusă special la MAE de Viorica Dăncilă să gestioneze alegerile europarlamentare din Diaspora. Ea a câștigat un concurs organizat de către Ministerul Agriculturii, condus de Petre Daea, concurs organizat cu încălcarea prevederilor legale.

Mai precis, diplomații au reclamat următoarele probleme:

1. Dificultatea de a găsi sedii pentru secțiile de vot după ce votul în străinătate va avea loc timp de trei zile – vineri, sâmbătă și duminică. Astfel, va fi aproape imposibil să închirieze săli de la instituții publice din țara respectivă, pentru că acestea sunt ocupate vinerea cu activitățile obișnuite. Rămâne soluția unor instituții private, precum hotelurile, dar amintirea incidentelor de la precedentele alegeri ar putea îngreuna o asemenea soluție.

2. Posibilitatea ca cetățenii români să voteze în baza titlului de călătorie – un document care nu conține codul numeric personal (CNP). Prevederea a fost introdusă în această vară în legea 370/2004 privind alegerea președintelui. Or, lipsa CNP face imposibilă verificarea în softul care previne votul multiplu. Mai mult, legea prevede că cetățenii care declară că și-au pierdut actele pot cere eliberarea titlului de călătorie chiar și în ziua votului, ceea ce ar putea duce la apariția unor probleme logistice, dar fiind că în sediile consulatelor se vor organiza secțiile de vot.

3. Obligația ca șefii misiunilor diplomatice sau ai oficiilor consulare să îi desemneze pe președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate și locțiitorii acestora. Obligativitatea a fost introdusă în această vară, în legea 370/2004. Or, ambasadorii și consulii susțin că această obligație comportă un risc: nu există suficienți angajați în misiunile diplomatice pentru a-i numi în aceste funcții, ceea ce înseamnă că ambasadorii trebuie să apeleze la persoane din comunitate, fără a avea însă control asupra comportamentului sau chiar prezenței acestora în ziua votului.

Reamintim că primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 10 noiembrie, iar numărul cetățenilor români din diasporă înscriși pe portalul special creat. Până vineri, 29 august 2019, ora 16.00, erau înregistrați pe portalul www.votstrainate.ro doar 13.800 de alegători români pentru vot la secția de votare și doar 14.401 de alegători pentru votul prin corespondență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri