Caută
Close this search box.

Codruța Kovesi, lăudată de presa franceză: „O incoruptibilă la Bruxelles”

kovesi

Numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european se arată a fi o lovitură de imagine dată de România. Asta dacă luăm în calcul și ultimele cuvinte de care se bucură Kovesi în presa străină. Ultimul care a lăudat-o pe fostul procuror-șef al DNA este jurnalistul Pierre Haski, editorialistului reputatei reviste franceze, Le Nouvel Observateur.

Jurnalistul francez amintește că Kovesi a fost împiedicată chiar de către guvernul țării sale: „Când numele său a fost menționat printre candidații pentru acest nou post european, guvernul român a început să îi pună piedici. Au fost deschise anchete ce o vizau și a fost împiedicată să părăsească țara”, a scris Haski.

Acesta a scris că, doar în 2017, când s-a aflat la conducerea DNA, Kovesi a trimis în instanțe o mie de oameni, printre care trei miniștri, cinci deputați și un senator: „Una dintre țintele sale, fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, execută în prezent o pedeapsă de trei ani și jumătate pentru abuz de putere. A fost nevoie de un referendum și o criză politică în primăvară pentru a ajunge acolo, semn că și în România lucrurile se mișcă”, a mai scris Pierre Haski.

De ce este bună numirea Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European

Jurnalistul francez a scos în evidență și motivele pentru care numirea lui Kovesi în funcția europeană este una bună. În primul rând, faptul că guvernul Dăncilă nu a putut să o împiedice pe Kovesi a fost văzut ca o victorie al societăților civile în fața guvernelor cu tente autoritariste în Europa Centrală și de Est. Al doilea motiv este dat de faptul că Kovesi va fi primul lider al acestei noi instituții: „Era important să avem o personalitate incontestabilă care sa puna bazele instituției”, a punctat francezul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri