Caută
Close this search box.

GATA. Audierile miniștrilor vor avea loc marți și miercuri, iar votul final a fost fixat pentru ziua de luni, 4 noiembrie

Birourile Permanente Reunite (BPR) au stabilit luni calendarul investirii Guvernului Orban în Parlament, potrivit căruia miniștrii vor fi audiați în comisiile de specialitate în zilele de marți și miercuri, iar votul final, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului va avea loc luni, 4 noiembrie, au declarat surse participante la discuții pentru G4Media.ro.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, solicitase încă de săptămâna trecută ca audierile miniștrilor în comisii să aibă loc marți, iar votul de învestitură al guvernului să fie programat miercuri, dar propunerea sa a fost respinsă cu 11 voturi ”pentru”, 13 voturi ”împotrivă” și o abținere.

Social-democrații au venit însă cu două variante de calendar: audieri în comisii vreme de două, respectiv trei zile și vot în plen săptămâna viitoare, luni, 4 noiembrie.

”Ne dorim audieri temeinice, să atingem fondul problemelor nu doar audieri de form”, le-a spus președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, parlamentarilor prezenți la ședința BPR, potrivit unor surse participante la discuții.

La rândul său, Victor Ponta a propus o variantă cu două zile de audieri, marți și miercuri, iar joi, 31 octombrie să aibă loc votul de învestitură.

Liderul Pro România și-a justificat propunerea prin faptul că tot într-o zi de joi a fost votată și moțiunea de cenzură prin care a fost demis Guvernul Dăncilă.

Raluca Turcan a explicat că joi ar fi o zi nepotrivită pentru convocarea Parlamentului în ședință comună pentru învestirea guvernului deoarece în Ardeal este sărbătoarea Luminației, sau Ziua Morțlor – sărbătorită în special de catolici – și mulți senatori și deputați, mai ales maghiari, nu vor putea veni în București.

În schimb, atât Turcan, cât și Gorghiu au propus ca audierile miniștrilor în comisiile de specialitate să aibă loc marți și joi, iar votul de învestitură să fie programat luni, 4 noiembrie.

Lidrul PNL a participat la şedinţa Birourilor reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului unde s-a stabilit calendarul învestirii. Orban a precizat anterior ședinței că a pregătit un document cu învestirea tuturor guvernelor din 1989, dar şi un document cu principalele probleme pe care trebuie să le rezolve un Guvern legitim. Premierul desemnat a precizat că formaţiunile care au anunţat că susţin învestirea Guvernului deţin 225 de voturi şi există promisiuni din partea altor 9 parlamentari că vor vota. De asemenea, Orban a afirmat că se poartă discuţii cu alţi 20 de parlamentari pentru a fi convinşi să voteze.

Premierul desemnat a afirmat şi că se aşteaptă la boicotarea şedinţei de plen, în sensul în care se doreşe să nu existe cvorum, dar a afirmat că partidele care susţin Guvernul ar trebui să poată asigura numărul necesar de parlamentari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri