Un bărbat care a intrat intenţionat cu maşina în trecători şi poliţişti în apropierea parlamentului din Marea Britanie anul trecut, într-un incident pe care autorităţile l-au tratat ca atac terorist, a fost condamnat luni la închisoare pe viaţă, relatează Reuters.

În vârstă de 30 de ani, Salih Khater a intrat cu viteză cu un Ford Fiesta argintiu în 14 biciclişti la o trecere de pietoni, după care a virat spre o bandă de securitate şi spre doi poliţişti.

Agenţii de poliţie au sărit din faţa maşinii, care avea o viteză de peste 50 de kilometri pe oră şi care s-a izbit apoi de barierele din faţa parlamentului.

Khater a susţinut că a fost vorba de un accident, dar un judecător de la Curtea Penală Centrală a stabilit că fapta a avut o „legătură teroristă” şi l-au condamnat la închisoare pe viaţă, cu o perioadă minimă de ispăşire a pedepsei de 15 ani.

„Sunt mulţumit cu sentinţa de astăzi şi că un individ extrem de periculos se va afla după gratii pentru o perioadă considerabilă”, a spus Richard Smith, şeful Comandamentului Antiterorism al Poliţiei Metropolitane.

„Este vorba de un om care şi-a folosit maşina ca armă în încercarea de a omorî cât mai multe persoane posibil, răspândind teamă şi teroare. Opinia noastră este că atacul a fost comis în scop terorist, iar sentinţa confirmă asta”, a adăugat el, citat de Agerpres.

Potrivit poliţiei, Khater a acţionat singur, călătorind spre capitală din Birmingham, în centrul Angliei, la primele ore ale dimineţii atacului. După ce a cercetat zona, a trecut de patru ori cu maşina în jurul pieţei de lângă parlament, iar apoi a intrat pe contrasens.

El a lovit mai întâi o persoană care făcea jogging, după care a intrat în biciclişti. Şase persoane au fost rănite.

A accelerat apoi spre poliţişti şi a fost arestat imediat de agenţi înarmaţi după ce s-a izbit cu maşina în bariere.

Incidentul din luna august a anului trecut a fost al doilea atac terorist de la parlament în mai puţin de 18 luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.