Consiliul Concurenței a anunțat că analizează tranzacția prin care compania AIK Energy LTD preia compania Valahia Gaz SRL.

Ambele companii, relativ noi pe piață, au înregistrat un boom al activității după celebra OUG 114, care a favorizat importurile de gaze din Rusia. Și ambele au legături directe sau indirecte cu Rusia.

Compania din România e deținută de firma-mamă înregistrată în Anglia, cu același nume, ai cărei acționari la înființare era Natalia Rybchenko (foto stânga, sursa Linkedin), care a figurat și ca director. Natalia Rybchenko, cetățean rus domiciliat în București, a fost manager în cadrul companiei ruse Lukoil în perioada 2000 – 2007, potrivit profilului propriu de pe Linkedin.

Ulterior, Natalia Rybchenko a devenit Natalia Niță, potrivit înregistrărilor din registrul online al companiilor din Marea Britanie.

Natalia Rybchenko și-a luat doctoratul la Academia de Studii Economice din București, titlul lucrării sale fiind ”Locul și rolul Rusiei în economia mondială contemporană”.

Printre directorii companiei, așa cum arată datele transmise autorităților din Anglia, se numără și Dan Popescu. Dan Popescu, născut în 1978, a mai făcut parte din conducerea sau acționariatul unor societăți. El și cu avocatul Marian Moscovici, un apropiat al Moscovei, au reprezentant acționarul principal al unui srl din Capitală. Este vorba Total Brands din București.

În 2017, Dan Popescu apare în actele publicate de firmă în Monitorul Oficial ca reprezentant al societății Total Asset Mangement Gmbh, firmă care era acționar în Total Brands srl. În 2006, reprezentantul acestei societăți care deținea Total Brands era avocatul Marian Moscovici.

Moscovici a înregistrat, în 2002, în România firma Total Corporate Investment Group srl. Actualul asociat al acestei firmei este Damian Spiridon. Acesta din urmă este acționar cu peste 54% la Valahia Gas. Restul de acțiuni la Valahia Gas le deține Msuknishvili Dimitri.

În aprilie 2019, Valahia Gaz a fost cel mai mare importator de gaze din România, peste firme consacrate din domeniu precum OMV Petrom Gas, Engie, E.ON sau MET Energy, după cum arăta la acel moment HotNews.ro.

Damian Spiridon este acționar cu peste 54% la Valahia Gas, restul acțiunilor fiind deținut de cetățeanul georgian Dimitri Msuknishvili. Damian Spiridon a fost deconspirat de CNSAS drept colaborator al Securității comuniste. Dimitri Msuknishvili este angajat al ambasadei Georgiei la București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here