Într-un spaţiu situat în centrul istoric al orașului Bistrița, Sugălete, a avut loc lansarea unui vin exclusivist, creat de oenologul Darius Pripon în crama fraţilor Daniel şi Ovidiu Moldovan de la Jelna, scrie publicația Răsunetul.

Am împletit cu măiestrie în blendul nostru iconic- Navicella  – 85% Pinot Noir, 9% Cabernet -Sauvignon şi 6% Merlot. Vinul este maturat timp de 14 luni în barrique-uri de stejar transilvănean, apoi păstrat în sticlă opt luni. De subliniat că strugurii sunt aleşi pe sprânceană, urmărindu-se, cu o lupă, desăvârşirea lor structurală. Aşadar, suntem martorii unui vin unicat, foarte bine apreciat de cei prezenţi şi de viitorii consumatori„, a declarat Darius Pripon.

Sursa foto: rasunetul.ro

Cea mai veche menţionare a vinurilor din zonă a fost găsită în registrele bisericii locale, în care se precizează că cel care a pictat biserica de la Jelna pe la anul 1520, cu numele Petrus Murator, ar fi fost plătit în butoaie de vin de Jelna. Şi hărţile josefine de pe la anul 1766 menţionează că pe dealurile Jelnei sunt plantaţii întinse de viţă-de-vie.

”Navicella”, numele vinului,  a fost preluat de la fresca descoperită în Biserica din Jelna, o copie semnată de celebrul pictor renascentist Giotto.

Acest vin este vinificat aidoma celebrelor vinuri din Burgundia, un vin cu o structură care poate să reziste peste 25 de ani.

 

196 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here