Caută
Close this search box.

Coreea de Nord DENUNŢĂ la ONU atitudinea SUA şi a Coreei de Sud

Coreea de Nord a denunţat, de la tribuna Adunării Generale a ONU, atitudinea SUA şi a Coreei de Sud, singurele responsabile, potrivit Phenianului, pentru absenţa progresului către o soluţie paşnică în peninsulă, relatează AFP.

„De un an de zile, Coreea de Nord şi-a continuat cu bună credinţă eforturile pentru o pace durabilă în peninsula coreeană”, abţinându-se „să efectueze teste nucleare şi de rachete balistice intercontinentale timp de peste 20 de luni”, a subliniat ambasadorul nord-coreean la ONU, Kim Song, într-o sesiune prilejuită de raportul anual al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Această atitudine „este manifestarea cea mai clară a voinţei noastre sincere (…) de a răspunde dorinţei comunităţii internaţionale de pace şi stabilitate”, a adăugat el.

Însă, şi-a exprimat regretul diplomatul nord-coreean, „peninsula coreeană nu a ieşit din cercul vicios al tensiunilor, care poate fi în întregime imputat provocărilor politice şi militare ale SUA”.

Nici relaţia dintre cele două Corei nu a progresat, a mai spus Kim Song. „Acest lucru este imputabil jocului dublu al autorităţilor sud-coreene”, care îşi afişează pe scena mondială dorinţa de pace, dar în culise se dotează cu „arme ultramoderne ofensive şi organizează exerciţii militare comune cu SUA care vizează Coreea de Nord”.

Convorbirile între SUA şi Coreea de Nord sunt într-un punct mort după eşecul summitului de la Hanoi, din februarie, dintre Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un. Washingtonul şi Phenianul nu au reuşit atunci să se înţeleagă asupra destructurării programului nuclear nord-coreean în schimbul unei ridicări ale sancţiunilor economice internaţionale, notează AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri