Caută
Close this search box.

Fetița din România care a „spart” sistemul de vot din SUA. Ce mesaj a transmis copila

Bianca Lewis, în vârstă de 12 ani, pe jumătate româncă, a testat şi găsit vulnerabilităţi informatice în sistemul electronic de vot din Statele Unite ale Americii pe când avea doar 10 ani. Acest lucru a transformat-o într-una dintre cele mai cunoscute hackeriţe din lume. Mai mult decât atât, munca ei a fost menționată la ședința Congresului Statelor Unite ale Americii despre securitatea sistemului de votare şi este unul dintre primii copii care au vorbit vreodată în fața Congresului American despre securitate cibernetică. 

Bianca a fost prezentă în calitate de speaker la conferinţa DefCamp de la Bucureşti, unde ECONOMICA.NET a avut ocazia să stea de vorbă cu ea

Bianca are multe pasiuni, cum ar fi scrima, înotul, tirul, matematica, cusutul, „să se prostească mult” şi spune că îşi doreşte să înveţe să croşeteze şi să deseneze mai bine, dar cel mai mult îi place programarea şi, în special, hackingul. Cea din urmă pasiune a descoperit-o foarte devreme în viaţă, când tatăl ei, de asemenea pasionat de hacking, a învaţat-o ABC-ul informaticii pe vremea când încă era la grădiniţă cu ajutorul cărţii „Super Scratch Programming Adventure”. „De acolo, am preluat eu mai departe”. Bianca şi-a început discursul cu un mesaj în română „Bună ziua Bucureşti, bună ziua România şi bună ziua mama”, apoi a continuat prezentarea în engleză şi a vorbit despre vulnerabilităţile sistemului de vot electronic din SUA şi cum pot fi depăşite. Întrebată la final de cineva din public ce sfat ar da românilor având în vedere că duminică au loc alegeri prezidenţiabile, Bianca a răspuns fără să clipească: „Buletinele de vot pe hârtie sunt nemaipomenite, vă rog, rămâneţi cu ele. Nu treceţi la sistemul de vot electronic, acestea sunt super greu de securizat şi alegerile pot fi modificate cu ajutorul lor. Aşa că, vă rog, rămâneţi la votul pe hârtie, este cel mai sigur. E bine ca alegerile să aibă loc în zile libere, să fie multe secţii în spaţii încăpătoare”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri