Caută
Close this search box.

FOTO. Doliu în sportul românesc. A plecat dintre noi unul din cei mai valoroși antrenori din istorie

Joi, la orele prânzului, a încetat din viață unul din cei mai valoroși luptători și, apoi, antrenori de lupte pe care i-au avut România și Europa, DUMITRU CUC, cel care și-a făcut o superbă carieră de sportiv și antrenor la Clubul Sportiv Dinamo București, căruia i-a amplificat mult prestigiul prin întreaga sa activitate.

Antrenorul de lupte greco-romane Dumitru Cuc a murit

Dumitru Cuc a început luptele în 1944, la Reşiţa, după ce a cochetat şi cu fotbalul. În anul 1949, este încorporat în armată, şi repartizat la Clubul Polisportiv Dinamo din Bucureşti, asta datorită succeselor sportive pe care Mitre, cum îi spuneau prietenii, le adunase deja în panoplia sa cu trofee ce vor deveni din ce în ce mai valoroase în anii ce vin. De fapt, Secţia de lupte de la Dinamo s-a înfiinţat în anul 1948, pentru ca în anul 1949 să câştige primul titlu pe echipe: Bujor, Nicolae Popovici, Dumitru Cuc şi Francisc Horvath au fost primele vedete ale secţiei pregatite pe atunci de Dumitru Petrică şi, apoi, o perioadă, de Francisc Cocoş. După aceşti sportivi, apar Ion Corneanu, Constantin Popescu, Ion Batrin, Marin Belusica, Gheorghe Popovici, Alexandru Ruszi…

Dumitru Cuc - antrenor lupte greco-romane

În anul 1952 Dumitru Cuc primește titlul de Maestru al Sportului.

Au fost ani de eferevescenţă sportivă extraordinară, de cantonamente şi antrenamante susţinute, cu întâlniri zonale, republicane, balcanice, europene şi mondiale.
După succese extraordinare în ţară şi peste hotare, după meciuri câştigate cu cei mai mari luptători ai lumii, la ora aceea,- şi datorită calităţilor sale de coordonator înnăscut, la 30 ani este numit antrenor la echipa de lupte greco-romane de la Dinamo Bucureşti. De aici incepe ascesiunea sa remarcabilă ca antrenor, pentru ca în anul 1973 să obţină brevetul de Antrenor Emerit, printre puţinii din vremea aceea, în România.
A antrenat la Clubul Dinamo dar şi, periodic, la Lotul Naţional de Lupte, alături de alte mari nume în acest sport tradiţional şi care, în care România va cunoaşte apogeul pe plan mondial, câştigând cam tot ce se putea câştiga ca titluri şi medalii în campionatele europene, mondiale si la olimpiade. Nume de mari campioni precum Valeriu Bularca, Ion Cernea, Nicoale Martinescu, Gheorghe Berceanu, Ştefan Rusu, Ion Păun, Nicu Gincă, Ciorcilă Florea, Ion Draica, Vasile Andrei, Constantin Alexandru … sunt tot atâtea medalii şi diplome pe care sportul româneasc al luptelor le-a cucerit, în acel răstimp, şi datorită activităţii de antrenor a lui Dumitru Cuc.

Dumitru Cuc, un Om exemplar, o Pasiune și o Viață exemplare. Maestru emerit al Sportului, multiplu campian national si laureat al competiilor internatioanale de prima linie, Antrenor emerit la Clubul sportiv Dinamo Bucuresti si la Lotul National al Romaniei de Lupte greco romane.

A primit nenumărate premii sportive și altele conferite de Presedintia Romaniei, printre care Meritul Sportiv, Meritul Serviciul Credincios in grad de Cavaler.

Dumitru Cuc a venit pe lume într-o zi de marţişor, pe 17 martie 1928, în localitatea Calea Mare din judetul Bihor.

Cu sufletul sfâșiat de durere, soția celui plecat, scriitoarea Melania Cuc, a transmis astăzi un mesaj pe Facebook pentru toți cei care l-au cunoscut și l-au iubit pe marele dispărut.

Dumitru Cuc - antrenor

Sufletul soțul meu Dumitru CUC s-a ridicat la cer azi la ora 11 și 30 de minute!!! Inima mea este frântă.
Îi rog pe toți fostii lui elevi, sportivi, prieteni, rude de pretutindeni, cunoscuți , pe toți cei care ce doresc să-i spună ADIO să vină cu o lumânare aprinsă la Slujba , prohodul, va avea loc la Biserica Romana Catolică din Archiud, duminică. Priveghiul va fi la una din capelele din Bistrita, Voi reveni cu detalii.
Dumnezeu să mi-l țină de-a dreapta Sa pe Omul meu cel bun!!!
Pentru detalii vă rog să mă ontactați în privat.

MagnaNews transmite cele mai sincere condoleanțe familiei îndoliate. Dumnezeu să îl odihnească în pace alături de El!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri