Ambasada Pakistanului în Afganistan a anunţat închiderea pe o perioadă nedeterminată a serviciului său consular din Kabul din motive de securitate, pe fondul creşterii tensiunilor dintre cele două ţări.

Închiderea serviciului consular va afecta numeroşi afgani care doresc să obţină vize pentru a beneficia de servicii medicale, mărfuri sau pentru a-şi face studiile în Pakistan.

Conform unui purtător de cuvânt al ambasadei de la Kabul contactat pe WhatApp, serviciul consular, care primea aproximativ 1.500 de cereri de viză/zi, este închis „până la noi instrucţiuni”.

Ministrul pakistanez al afacerilor externe a declarat, la Islamabad, că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al ambasadei Afganistanului căruia i-a comunicat „îngrijorări sale grave în privinţa securităţii personalului diplomatic” prezent în Afganistan.

Într-un comunicat de presă, ministerul afacerilor externe pakistanez susţine că personalul său diplomatic din Kabul este hărţuit.

În faţa amabasadei Pakistanului din capitala afgană au loc manifestaţii în mod frecvent, în special de către solicitanţii de vize care se confruntă cu perioade de aşteptare lungi a primirii vizei şi cu cozi de durată în momentul depunerii cererilor, ceea ce prezintă riscuri pentru siguranţa acestora.

Relaţiile dintre Afganistan şi Pakistan, două republici islamice, sunt tensionate de mult timp, Kabulul acuzând Islamabadul în special pentru susţinerea acordată talibanilor, acuzaţie negată de Pakistan.

Tensiunile din relaţia bilaterală s-au accentuat în ultimele zile ca urmare a confruntărilor care au avut loc la frontieră, în provincia Kunar din estul Afganistanului. Cele două părţi se acuză reciproc de schimburi de focuri.

Ministerul de externe de la Islamabad a anunţat că 6 militari pakistanezi au fost răniţi în perioada 27-28 octombrie în urma focurilor de arme trase de soldaţi afgani.

Serviciile consulare pakistaneze continuă să funcţioneze la Herat, Jalalabad şi Mazar-i-Sharif, a precizat purtătorul de cuvânt al ambasadei Pakistanului la Kabul.

135 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here