Caută
Close this search box.

Un fragment din Zidul Berlinului, expus la Academia Română

O bucată masivă, originală, din Zidul Berlinului a fost expusă joi în curtea Academiei Române, în cadrul unei ceremonii la care au participat prim-ministrul Ludovic Orban, membri ai Academiei Române, ambasadori şi participanţi la Revoluţia română din decembrie 1989.

Ceremonia de dezvelire a fost organizată cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Fragmentul, având o înălţime de trei metri şi o greutate de trei tone, a fost adus la Bucureşti de Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române.

După ceremonie, Aula Academiei Române a găzduit simpozionul intitulat „Căderea Zidului Berlinului şi Revoluţia română din decembrie 1989”, scrie Agerpres.

Prim-ministrul Ludovic Orban a arătat în discursul său că Europa se confruntă, în prezent, cu „tentative de a construi noi ziduri”, nu din beton, „ci din materia încă mai periculoasă a prejudecăţilor, a neîncrederii” sau a manipulării.

„Acel moment de la finalul anului 1989 a fost cel în care România şi-a recuperat destinul de ţară democratică, membră a UE. Destinul politic şi istoric nu este însă niciodată un dat şi nu este o cale care ni se aşează în faţă şi pe care nu avem decât să o străbatem triumfal. El este o datorie şi o lecţie pe care trebuie să le purtăm în viaţă. Divizările artificiale, erorile politice sunt încă o parte a lumii noastre, Europa însăşi fiind astăzi pusă la încercare de tentativele de a construi noi ziduri. Poate nu din beton, ci din materia încă mai periculoasă a prejudecăţilor, a neîncrederii, a manipulării şi a intereselor nefaste. Petrecându-şi decenii din istoria sa contemporană în partea întunecată din spatele Zidului, România este purtătoarea unei înţelegeri particulare a acestor pericole ale divizării. Avem obligaţia faţă de noi înşine şi faţă de ceilalţi europeni ca tocmai în astfel de momente în care tensiunile Brexit-ului, migraţiei, problemelor de securitate militară şi economică, dar şi clivajele inter-generaţionale pun la încercare UE, să fim o voce de partea încrederii în această construcţie politică, culturală, socială unică în istorie”, a declarat prim-ministrul.

Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, a transmis felicitări echipei coordonate de prof. Dan Dungaciu, pentru „splendida muncă” depusă, menţionând că este vorba despre un proiect care „nu a fost deloc uşor” de pus în aplicare.

„Nu sunt multe asemenea bucăţi din Zid care să fi rămas. A fost nevoie de ceva muncă de detectiv la început, ca să găsim una şi să o aducem aici, cu ajutorul unor prieteni, la Bucureşti. Astăzi, cu ocazia a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, Bucureştiul are în sfârşit propria sa bucată originală din acest zid. Acest fragment şi-a găsit amplasamentul ideal în curtea Academiei Române, simbolizând recunoaşterea rolului istoric jucat de bărbaţi şi femei curajoşi, atât în Capitală, cât şi în România, în lupta pentru libertate, în 1989”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri