Caută
Close this search box.

Augustin Zegrean: Atacarea bugetului la CCR nu va crea un blocaj

augustin zegrean

Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean este de părere că modalitatea alesă de PSD pentru contestarea legii bugetului de stat nu va duce la un blocaj, președintele Iohannis putând să promulge fără probleme legea cât timp aceasta se află pe masa CCR.

Faptul că PSD va ataca la Curtea Constituțională Legea bugetului de stat pe anul 2020 nu presupune neapărat blocarea ei, spune Augustin Zegrean, fost președinte al CCR. Acesta mai adaugă faptul că președintele Klaus Iohannis poate să promulge legea.

„Nu se va crea niciun fel de blocaj.  Nu ne aflăm în prezența unei legi sesizate la Curte ca și conținut. Nu este o sesizare a CCR pentru control de constituționalitate, ci este o sesizare pe existența unui conflict juridic de natură constituțională. Curtea are la dispoziție 30 de zile să spună dacă este sau nu un conflict. Eventual Curtea va sugera și o modalitate de ieșire din conflict. Este posibil să recomande ca pe viitor să nu se apeleze la această modalitate de adoptare a bugetului prin asumare”, a declarat Augustin Zegrean la Realitatea Plus.

Pe de altă parte, Zegrean este de părere că maniera în care se dezbate bugetul în Parlament, cu dezbateri inutile care se întind pe 5-6 săptămâni, nu duce la niciun rezultat.

„A fost un caz când s-au formulat sute, mii de amendamente, a fost un an 2005, cand un parlamentar a formulat 500 de amendamente, 3 saptamani le-am dezbatut si respins pe toate. Alegerea acestei variante de asumare depinde de context. Actuala opoziție avea obligația să facă proiectul de buget până în noiembrie și nu l-a făcut”, a mai spus Zegrean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri