Caută
Close this search box.

UE pregătește cel mai ambițios program din lume privind combaterea schimbărilor climatice

Uniunea Europeană se pregătește să lanseze, săptămâna viitoare, cel mai ambițios program din lume privind combaterea schimbărilor climatice. Proiectul, cunoscut ca Acordul Verde European, ar urma să schimbe în mod radical economia Blocului comunitar.

Liderii UE se vor angaja ca până în 2050 să reducă la zero emisiile de gaze cu efect de seră, potrivit declarației comune ce va fi rostită la summitul din 12-13 decembrie, de la Bruxelles. Uniunea Europeană va promite sporirea investițiilor ”verzi”. În plus, va analiza posibilitatea impozitării importurilor din țări care nu corespund standardelor de mediu.

„Dacă obiectivul nostru comun este să fim un continent neutru din punct de vedere climatic în 2050, trebuie să acționăm acum”, a declarat Ursula von der Leyen, noul președinte al Comisiei Europene, la o conferință pe teme climatice organizată ieri de Națiunile Unite.

Planul UE ar plasa Blocul comunitar înaintea altor actori internaționali majori. Țări ca India, China și Japonia încă nu au transpus angajamentele voluntare asumate prin Acordul climatic de la Paris în măsuri naționale obligatorii.

Mai mult, președintele SUA, Donald Trump, a declarat că retrage SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, semnat în anul 2015.

Pentru atingerea țintelor din proiect, Comisia Europeană estimează că, după 2030, ar putea fi necesare investiții suplimentare în energie și infrastructură de până la 290 miliarde de euro pe an. În cadrul planului, Banca Europeană de Investiții, care va conduce eforturile de finanțare, s-a angajat să mobilizeze 1 trilion de euro pe parcursul unui deceniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri