Caută
Close this search box.

Dacă CSAT califică evaziunea fiscală o chestiune de siguranţă naţională, restartează anticorupţia

csat

Alex Costache, jurnalist TVR specializat pe Justiţie, anunţă că SRI ar putea reveni în lupta împotriva corupţiei dacă CSAT va decide că evaziunea fiscală este o problemă de securitate naţională, aşa cum doreşte ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

„Daca CSAT il asculta pe ministrul Citu si califica evaziunea fiscala drept o problema de securitate nationala, acest lucru ar putea reporni inclusiv anticoruptia.

De ce? Evaziunea ca amenintare la securitatea nationala inseamna combaterea ei cu SRI, cu MSN-uri (mandate de siguranta nationala, pe securitate economica; asta e inca legal, nu si-a bagat coada CCR).

Legea combaterii evaziunii fiscale este foarte dura. De exemplu, pentru evaziune fiscala mai mare de 100.000 de euro, pedeapsa este intre 7 si 15 ani. Minim 7 ani! Prin urmare, cel prins cu asa ceva e aproape obligat sa denunte pe cineva ca sa faca 19-le si sa isi reduca pedeapsa la jumatate.

Pe cine ar putea sa denunte oamenii de afaceri prinsi cu evaziune, daca nu pe functionarii carora le-au dat spaga!?

Prin urmare, sunt solutii, trebuie doar ‘sa se vrea!’, cum zice poporul si vrea dl. Citu. Bravo lui!”, a explicat Costache.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat că evaziunea fiscală a ajuns o „problemă de securitate naţională” şi că va iniţia acţiuni în cadrul CSAT.

„A venit momentul. Din punctul meu de vedere evaziunea fiscala a ajuns o problema de securitate nationala. Chiar la inceput de an voi introduce in CSAT materialele necesare pentru aprobarea strategiei de informatizare a ANAF si MFP ca obiectiv de importanta nationala.

Concomitent voi face toate demersurile ca incepand din acest an ANAF sa efectueze cel mult un control complex pe an la companiile din Romania, indiferent de marimea lor. (Exceptie fac cazurile de flagrant/sesizari)”, anunţă Cîţu, pe Facebook.

Cîţu a spus deja pe 19 decembrie că informatizarea ANAF trebuie să fie proiect de siguranţă naţională, pentru a accelera procesul.

„Eu vreau sa accelerez acest proces de informatizare atat a ANAF, cat si a ministerului. Trebuie sa intelegem exact cum sunt cheltuiti banii publici si sa eliminam risipa. Daca doar avem imaginea de suprafata, nu o sa intelegem niciodata ce se intampla. De ce sunt alocati bani, cate ministere si de ce nu se fac acele proiecte. Banii sunt alocati si cand ma uit la ministere, iar cand ma uit la executie vad ca nu se intampla nimic”, a afirmat ministrul Finanţelor.

Nu voi veni cu nicio schimbare, de Cod fiscal, de informatizare, fara sa fi discutat cu dumneavoastra (mediul de afaceri n.r.).

Potrivit acestuia, dacă nici acum nu incepem, în 2020, „eu nu cred ca se va intampla prea curand”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri