Caută
Close this search box.

Ivan Ceban, primarul socialist al Chişinăului, a semnat un protocol de COLABORARE cu Gabriela Firea

ivan ceban

Primăria Chișinău, condusă de socialistul Ivan Ceban, a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria București, condusă de Gabriela Firea. Ceban se află astăzi la Moscova, pentru a parafa înfrățirea cu rușii.

Protocolul de colaborare dintre Chișinău și București a fost semnat la Chișinău, într-o ședință comună a reprezentanților Consiliului municipal Chișinău și ai Consiliului General al Municipiului București, în frunte cu Adrian Bădulescu.

„Evenimentul a fost consemnat prin înmânarea plachetei de onoare a municipiului București reprezentanților Consiliului municipal Chișinău, în semn de recunoștință pentru acest moment istoric”, consemnează Ivan Ceban pe site-ul său.

Gabriela Firea nu a fost prezentă la eveniment, așa cum nici la vizita lui Ceban la București nu s-a afișat cu primarul socialist al Chișinăului, deși scrisoarea de invitație a fost semnată și trimisă de ea.

Potrivit sursei citate, acordul de colaborare prevede continuarea implementării proiectelor bilaterale aflate în desfășurare, precum și perspectivele de fortificare a relațiilor Chișinău – București pe segmente de interes comun.

Acestea vizează: schimbul de experiență și derularea unor proiecte de dezvoltare locală; promovarea reciprocă a proiectelor pe domeniile dezvoltării economice, culturii, tineretului, educației, turismului etc.

Semnarea documentului vine într-un moment în care guvernul de la București a decis să limiteze sprijinul acordat Republicii Moldova, din cauza abandonării parcursului european, după demiterea Guvernului condus de Maia Sandu.

Chiar joi președintele Klaus Iohannis a anunțat, la întâlnirea anuală cu diplomații acreditați la București, că România continuă cu Republica Moldova doar proiectele de sprijin direct pentru cetățeni și cere Chișinăului acțiuni concrete de reformă, mai ales în Justiție și Anticorupție, pentru a relua cooperarea deplină.

După semnarea acordului cu Primăria București, socialistul Ceban a zburat la Moscova, unde va semna de asemenea un acord de înfrățire a capitelor Moldovei și Rusiei. Prin acesta, pe termen scurt Moscova va dona mașini și utilaje, iar pe termen lung va implementa proiecte în Capitala Moldovei. Rușii vor veni la Chișinău cu expertiză, proiecte în infrastructură, transport, domeniul social, educaţie.

Anunțul lui Ivan Ceban:

Efectuez o vizită de lucru la Moscova, capitala Rusiei. Astăzi, am avut o întrevedere cu Ministrul în Guvernul oraşului Moscova, şeful Departamentului Relații Economice Externe a Moscovei, Serghei Ceriomin.

În urma discuţiilor am convenit asupra reânoirii Acordului de înfrățire cu capitala Rusiei. Astfel, urmează ca în scurt timp acest document să fie actualizat și aprobat.

Acordul adițional de colaborare presupune ca în următorii 3 ani de zile să fie implementate proiecte şi programe pe mai multe domenii de dezvoltare: incepând cu expertiză și schimb de experiență, pînă la asistenta pe proiecte infrastructură, transport, domeniul social, educaţie și altele.

Totodată, am fost informat că Guvernul Moscovei va dona în timpul apropiat Chişinăului zeci de maşini, tehnică şi utilaje, pentru lucrările de dezăpezire dar și salubrizare a orașului.

Pentru acest lucru dar și suportul acordat din numele chișinăuienilor și al meu personal am mulțumit.

Moscova se află astăzi în topul oraşelor cu o dezvoltare durabilă, pe sectoare de la securitate, infrastructură până la guvernarea electronică.

Avem mult de muncit. Vom stabili parteneriate cu toți pentru a dezvolta municipiul Chişinău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri