Un expert în aviație a declarat, pentru CNN, că majoritatea pasagerilor avionului ucrainean doborât miercuri, din greșeală, deasupra Teheranului, de o rachetă antiaeriană iraniană, au supraviețuit, cel mai probabil, exploziei și că au fost în viață până în momentul în care aeronava s-a lovit de sol.

Autorităţile de la Teheran au recunoscut, sâmbătă dimineaţă, că au doborât „din greşeală” avionul companiei ucrainene Ukraine International Airlines. Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a ordonat forţelor armate să remedieze „neglijenţele” după ce Teheranul a recunoscut că a doborât din greşeală avionul ucrainean. La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski a transmis, sâmbătă, că Ucraina aşteaptă o investigaţie completă, compensaţii şi asumarea totală a răspunderii în cazul avionului de pasageri doborât de Iran.

Sunt imagini greu de privit”, a declarat expertul în aviație David Soucie. „Explozia pe care o vedem în aer nu este a avionului propriu-zis, ci provine de la racheta care explodează în apropierea aeronavei și împrăștie schije în zonele critice ale acesteia, precum rezervoarele de combustibil și motorul”.

Expertul a precizat că rămășițele avionului doborât nu s-au împrăștiat pe o suprafață mare, ceea ce indică faptul că acesta nu s-a dezintegrat în aer și că era relativ „întreg” atunci când s-a lovit de sol.

„În mod tragic, trebuie să recunoaștem că la bord erau oameni încă în viață când avionul s-a prăbușit”, a declarat Soucie. „Schijele rezultate în urma exploziei rachetei antiaeriene ar fi putut penetra fuselajul și ucide câțiva pasageri, dar erau prea puține pentru a-i omorî pe toți. E greu să ne imaginăm prin ce au trecut pasagerii, după explozia rachetei”.

Publicația New York Times a subliniat că „cei de la bordul aeronavei au trecut prin momente oribile în ultimele lor clipe de viață”: mai întâi, explozia rachetei, care a împrășiat schije și resturi de fuselaj în interior, apoi încercarea, fără succes, a întoarcerii avionului spre aeroport, urmată de prăbușire.

129 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 7 =