Caută
Close this search box.

OMS susţine că nu există indicii privind cazuri de infecţie cu coronavirus în Coreea de Nord

iran

Un reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a declarat că nu există indicii ale prezenţei unor cazuri de infectări cu noul coronavirus în Coreea de Nord, în ciuda relatărilor apărute în presa sud-coreeană conform cărora epidemia s-ar fi răspândit în această ţară izolată, informează miercuri Reuters.

”În momentul de faţă nu există semnale, nu există indicii că avem de-a face cu Covid-19 acolo”, a declarat doctor Michael Ryan, directorul departamentului de urgenţe sanitare al OMS, în cadrul unei conferinţe de presă organizată marţi în Geneva.

Covid-19 este numele bolii provocată de noul coronavirus.

Reprezentanţii OMS au precizat că nu există ”niciun motiv să se creadă că există probleme specifice” în Coreea de Nord şi că ar fi oferit acestei ţări echipamente de laborator suplimentare pentru efectuarea testelor în vederea depistării coronavirusului, a adăugat Ryan, potrivit Agerpres.

Unele media din Coreea de Sud au relatat despre cazuri multiple şi posibile decese cauzate de acest virus în Coreea de Nord, însă nu au existat verificări independente.

Marţi, Rodong Sinmun, ziarul oficial al partidului aflat la putere în Coreea de Nord, l-a citat pe un reprezentant oficial din sănătate publică reiterând că ”până acum nu există niciun caz confirmat cu noul coronavirus”.

Însă, un fost diplomat nord-coreean care a fugit în 2016 în Coreea de Sud a declarat că OMS are o capacitate limitată de a evalua situaţia din Coreea de Nord din cauza restricţiilor din această ţară. ”Măsurile recente luate de regimul din Coreea de Nord sunt anormale”, a declarat miercuri reporterilor din Seul fostul diplomat Thae Yong-ho.

Observatorii străini, precum cei ai OMS, sunt în mare parte limitaţi la anumite zone din capitala Phenian, a spus el.

O epidemie de coronavirus nou – care a ucis peste 2.000 de persoane în China, ţara vecină – ar putea fi devastatoare pentru sistemul sanitar cu resurse limitate din Coreea de Nord.

Săptămâna trecută, Departamentul de Stat al SUA a declarat că este profund îngrijorat de impactul posibil al unui focar de coronavirus în Coreea de Nord şi a precizat că este pregătit să faciliteze demersurile SUA şi ale organizaţiilor internaţionale pentru limitarea răspândirii virusului în această ţară.

Organizaţiile umanitare au solicitat excepţii de la sancţiunile care restricţionează cea mai mare parte a activităţilor de comerţ şi afaceri cu Coreea de Nord.

Una dintre cele mai izolate ţări din lume, Coreea de Nord a suspendat zborurile şi serviciile feroviare cu statele vecine, a dispus carantine obligatorii timp de o lună, a suspendat turismul internaţional şi a impus o blocare aproape completă a călătoriilor transfrontaliere.

OMS a acordat prioritate ajutorului oferit Coreei de Nord, iar un transport de echipamente, inclusiv de protecţie, urmează să fie livrat săptămâna aceasta, a anunţat Ryan.

Reprezentanţi ai OMS au programat o întrevedere cu o delegaţie nord-coreeană la Geneva pentru a discuta despre măsurile de prevenţie, a adăugat Ryan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri