Caută
Close this search box.

Parlamentul şi Preşedinţia au termen până pe 14 februarie pentru a-şi prezenta poziţia privind sesizarea PSD cu privire la nominalizarea lui Orban pentru a fi din nou premier

ccr

Parlamentul şi Preşedinţia au termen până pe 14 februarie pentru a-şi prezenta poziţia privind sesizarea PSD cu privire la nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a fi din nou premier.

”Referitor la cererile presedinţilor Camerei Deputaţilor si Senatului de soluţionare a a conflictului dintre Preşedintelui României şi Parlamentului României s-a stabilit ca până la 14 februarie părţile să îşi exprime punctul de vedere. Termenul pentru sedinţa de judecată se stabileşte ulterior”, a anunţat marţi dimineaţă Curtea Constituţională.

”Conflictul juridic de natură constituţională constă în exercitarea în mod discreţionar a atribuţiilor Preşedintelui României, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituţia României, republicată, constând în desemnarea, în data de 6 februarie 2020, a candidatului Ludovic Orban la funcţia de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 883 din 6 februarie 2020, cu încălcarea, în mod direct sau indirect, a următoarelor principii sau dispoziţii constituţionale: 1. principiul colaborării loiale între instituţiile publice, derivat din art. 1 alin. (4); 2. obligaţia constituţională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice, înscrisă în art. 80 alin. (2) teza I; 3. obligaţia constituţională de a exercita funcţia de mediere între puterile statului, înscrisă în art. 80 alin. (2) teza a II-a”, spune sesizarea iniţiateă de PSD.

În opinia PSD, prin acest demers, Preşedintele României a nesocotit şi a deturnat de la scopul prevăzut de legiuitorul constituant dispoziţiile imperative înscrise în art. 114 alin. (2) din legea fundamentală, potrivit cărora Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votată în condiţiile art. 113.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri