Conform surselor România TV, noul premier care ar urma să fie nominalizat de președintele Klaus Iohannis – în situația foarte probabilă a căderii guvernului Orban 2 – ar fi generalul în rezervă Nicolae Ciucă (53 de ani), actualul ministru demis și propus al Apărării Naționale.

Nicolae Ciuca s-a născut la 7 februarie 1967 la Plenița. Este militar de cariera. A absolvit cursurile Academiei de Inalte Studii Militare, Facultatea Interarme, Specialitatea Arme Intrunite, Bucuresti (1995) si din 2003 este doctor in stiinte militare, se precizeaza in biografia postata pe site-ul SMAp.

De asemenea, gen. Ciuca a absolvit mai multe cursuri de pregatire si perfectionare, printre care si Cursul de relatii civil-militari din Europa de Est si Asia Centrala, Hulburt, Florida, SUA (2004) sau Colegiul de razboi, trupe de uscat, master in Studii Strategice, SUA (2006).

A fost comandant de batalion de infanterie in Bosnia si Hertegovina, dar si in Afganistan, iar ulterior comandant de divizie si loctiitor al sefului Statului Major al Fortelor Terestre. Din ianuarie 2015 este sef al Statului Major General. A fost avansat la gradul de general in noiembrie 2015.

A primit numeroase distinctii si decoratii, printre care Ordinul „Virtutea Militara” in grad de Cavaler, Ordinul national „Pentru Merit” in grad de Ofiter sau Medalia Natiunilor Unite.

In urma cu un an, Nicolae Ciuca declara ca nu va intra in politica si nici nu va accepta o functie publica.

„Consider atat de sfanta onoare si demnitatea de a fi fost seful Statului Major al Apararii incat, indiferent de ceea ce mi s-ar propune, nu voi face altceva. Odata ce ai fost seful Statului Major al Apararii… Reprezinta demnitatea cea mai mare pentru fiecare dintre noi. Iar eu consider ca nu trebuie sa fie in niciun fel umbrita aceasta pozitie de activitate in alt domeniu.

Nu voi face politica. Voi face tot ceea ce imi sta in putere si imi va ingadui viitorul sa sprijin aceasta institutie. Dar nu dintr-o functie publica”, declara gen. Ciuca pentru Radio Romania Actualitati.

In decembrie anul trecut, Nicolae Ciuca a fost victima involuntara a unui conflict politic intre presedintele Iohannis si ministrul Apararii, Gabriel Les, seful statului refuzand propunerea venita de la Guvern pentru conducerea Armatei Romane si hotarand sa ii prelungeasca mandatul gen. Ciuca pentru inca un an. Decizia a fost contestata de ministrul Leș in instanta si la CCR, instanta dand dreptate presedintelui, iar CCR (de ce nu ne miră?) ministrului Apararii.

Mandatul prelungit al gen. Nicolae Ciuca ar fi expirat la data de 31 decembrie 2019, insa  acesta a fost trecut in rezerva mai devreme pentru a intra in Guvernul Orban, in conditiile in care exista voci care spun ca, in tarile democratice, si mai ales in cele membre ale NATO si UE, ministrii Apararii sunt civili.

Totuși, numeroși politicieni și analiști politici și-au exprimat îndoiala că aceasă nominalizare, despre care s-a aflat exclusiv de pe sursele România TV, se va și materialza.

 

87 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 8 =