Caută
Close this search box.

Ce nu ştim încă despre coronavirus

În ciuda eforturilor susţinute ale oamenilor de ştiinţă din întreaga lume, există încă multe necunoscute legate de noul coronavirus. Cu toţii suntem, practic, în acest moment, parte a unui experiment la scară planetară, în care se încearcă găsirea unui răspuns la această problemă globală adusă de Covid-19, se arată într-un material BBC.

Iată care sunt marile întrebări la care savanţii şi specialiştii încă încearcă să găsească un răspuns clar.

1. Câte persoane sunt de fapt infectate?

E una dintre întrebările cele mai banale, dar, totodată, esenţiale. La nivel global, sunt confirmate oficial, în acest moment, peste 600 de mii de cazuri. Bilanţul e în continuă creştere, dar aceste cifre reprezintă doar o parte din numărul total de persoane infectate, care încă rămâne necunoscut.

În plus, acest mister este sporit de aşa-numitele persoane asimptomatice: acestea pot fi deja infectate, fără să aibă habar de asta.

Dezvoltarea unor teste specifice care să detecteze prezenţa anticorpilor i-ar ajuta pe savanţi să afle dacă cineva a avut acest virus. Doar atunci se va şti precis cât de mult şi de uşor se propagă acesta.

2. Cât de mortal este în realitate Sars-Cov-2?

Atâta vreme cât nu cunoaştem exact numărul persoanelor infectate, devine imposibil să determinăm cu precizie rata mortalităţii.

Rata deceselor diferă şi ea, de la ţară la ţară. În acest moment, conform oficialilor guvernamentali britanici, în jur de 1% din persoanele care iau virusul mor. Dar în Italia, acest procent este de peste 10%.

Conform OMS, la nivel global, acest procent este de 3,4%.

Dacă sunt luate în considerare şi numărul de cazuri asimptomatice (care rămân „sub radar”, nedetectate), atunci procentul ar fi mai mic.

3. Care sunt toate simptomele pe care le provoacă noul coronavirus?

Principalele simptome ale acestei boli sunt febra şi tusea seacă. Durerile în gât, durerile de cap şi diareea au fost, de asemenea, raportate în anumite cazuri. De asemenea, pierderea gustului ori a mirosului sunt, şi ele, posibile semne ale infectării cu SARS-CoV-2.

Cea mai importantă chestiune, rămasă în dezbatere, este dacă simptomele uşoare de răceală, precum strănutul sau curgerea nasului, pot fi luate în considerare.

4. Ce rol au copiii în răspândirea bolii?

În mod clar, copiii pot contracta noul coronavirus. Cu toate acestea, ei dezvoltă simptome uşoare şi, până în prezent, s-au înregistrat cazuri puţine de decese în rândul copiilor, comparativ cu alte grupe de vârstă.

Copiii pot răspândi extrem de rapid bolile (se adună împreună, în spaţiile de joacă, au contact direct cu multe persoane, din toate categoriile de vârstă etc.), dar, în acest moment, nu este clar cât de mult pot răspândi Covid-19.

5. De unde vine coronavirusul?

Virusul a fost detectat pentru prima oară în regiunea Wuhan din China, la finalul anului 2019, unde s-au înregistrat mai multe cazuri în apropierea unei pieţe de animale.

Coronavirusul, oficial denumit SARS-CoV-2, este înrudit cu o categorie de viruşi care infectează liliecii. Se crede că acest virus a făcut trecerea de la liliac la un alt animal, apoi la om. Dar care este acel animal misterios, până la urmă? Această verigă lipsă rămâne, în continuare, o mare necunoscută şi ar putea fi sursa unor infecţii viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri