Caută
Close this search box.

Dan Suciu (BNR): Criza economică de acum nu seamănă cu nimic din ce am văzut

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, analist economic și jurnalist, afirmă că evoluţia crizei economice, generată de Covid 19, nu poate fi anticipată, pentru că „nu are precedent în nimic din ce am văzut până acum”.

Românii nu au motive să retragă banii din bănci, plățile cu cardul sunt mai sănătoase, afirmă Dan Suciu într-un interviu acordat Life.ro.

„Încă suntem la foarte început, dar lucrăm la o analiză mai amplă, pentru care strângem date din piață. E clar că avem sectoare foarte afectate: turism, transporturi, HoReCa și așa mai departe, altele care încă își desfășoară activitatea, dar probabil vor fi la rândul lor afectate.

Peste toate, rămâne un semn de întrebare legat de ce durată va avea această perioadă de restrângere de activitate. În funcție de asta trebuie să ne calibrăm deciziile BNR și ale Guvernului, până la urmă.

Ce putem constata este o agitație pe piețele internaționale care afectează și România. Este o reacție ce se manifestă printr-o retragere foarte mare din titlurile de stat ale statelor emergente ale zonei în care suntem și noi.

Fondul Monetar vorbea chiar de 70 de miliarde de dolari care s-au scos din aceste zone și s-au dus spre SUA sau Vestul Europei, în zone tradiționale, iar această evoluție va pune presiune pe toate dobânzile din statele emergente”.

Purtătorul de cuvânt al BNR ne asigură că nu vom rămâne fără bani:

„Nu rămânem fără bani, dar avem o presiune pe curs și pe dobânzi, iar asta se vede deja cu ochiul liber.

Nu e vorba că rămânem fără bani, dar avem o presiune care probabil se va mai tempera pe măsură ce oamenii se obișnuiesc cu situația.”

Criza economică de acum nu seamănă cu nimic

„E clar că vom avea o perioadă mai complicată, după care va urma o revenire care, la rândul ei, nu va fi cea mai ușoară fiindcă va fi plină de necunoscute. (…)

Este o zonă în care economia, omenirea nu a mai fost. Cel puțin nu în timpul vieții noastre. Deci trebuie să înțelegem că vor urma tot felul de situații neclare. (…)

FOTO: youtube.com

Nu seamănă cu nimic, asta-i problema.

Nu este o criză propriu-zisă, deci nu putem vorbi despre o criză economică. Ea nu a venit nici dintr-o problemă în zona băncilor, așa cum a fost în 2008, nici pentru că avem deficit de producție cauzat de resurse.

Nu are nici o componentă de acest gen, ci este o criză temporară a economiei care afectează multe sectoare. Și cu cât oprirea se va întinde pe o perioadă mai lungă, cu atât vor fi afectate și mai multe sectoare.

După care vom avea o revenire cu ritmul ei, care depinde de această perioadă de o lună, două, trei, cât va fi nevoie pentru stăvilirea pandemiei (n.r.: coronavirus) (…)

BNR și băncile comerciale sunt un partener în deciziile și măsurile Guvernului.

Este esențial să urmăm indicațiile legale privind izolarea și protecția în acest caz de pandemie”, afirmă Dan Suciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri