Ministrul de Interne, Marcel Vela, a făcut declarații importante, duminică seara. El a anunțat că se suspendă zborurile dinspre România spre Italia și în sens invers, din toate aeroporturile din țară.

Marcel Vela: Am convocat comitetul national pentru situatii speciale de urgenta pentru a lua decizii importante. Suntem preocupati de protejarea populatiei. Am decis: Se aproba suspendare zborurilor efectuate de operatori, spre Italia si din Italia catre Romania, pentru toate aeroporturile din tara, incepand cu data de 9 martie, ora 12, ora Romaniei, pana in data de 23 martie, 2020, ora 12, ora Romaniei.

Operatorii aerieni au obligatia de a comunica cetatenilor romani care se vor imbarca din China, Italia, Iran, Corea de Sud catre Romania faptul ca vor intra in carantina pe teritoriul Romaniei si isi vor asuma aceasta responsabilitate printr-o declaratie.

Operatorii aerieni au obligatia de a nu permite imbarcarea cetatenilor straini din Italia, CHina, Iran , Coreea de Sud, catre Romania, cu escala.

Informarea cetatenilor romani care sosesc din Italia, China, Iran, Coreea de sud, prin porțile terestre sunt obligati sa intre in carantine pe raza judetului de granita sau izolare la domiciliu. EI isi vor asuma responsabilitatea printr-o declaratie.

Sunt exceptate transporturile de marfa de minimum 3,5 tone de la restrictiile impuse.

Masurile adoptate se aplica pana la data de 31 martie 2020 cu posibilitatea prelungirii perioadei, termen valabil pentru punctele prevazute la prezenta.

Maine la ora 16 este convocat Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta intr-o noua sedinta pentru a evalua la zi situatia operativa la nivel national si international, sedinta in care vor fi luate si alte decizii.

Suspendarea cursurilor in scoli – Acest lucru va fi analizat in sedinta de maine. Este decisa o masura impreuna cu doamna ministru, in prezent. Daca un singur caz apare intr-o scoala, cursurile sunt suspendate la toata scoala.

Victor Costache

Rezultatul va fi gata in cateva ore pentru studenta din Regie. Dureaza cam 3 ore. Vreau sa va spun ca sunt masuri firesti care au fost luate in contextul evolutiei covid 19.

Inca suntem sub 20 de cazuri, suntem in primul scenariu. Este momentul sa luam masuri care pot parea putin mai drastice, insa aceste masuri le-am luat inca din Ianuarie si e foarte logic sa continuam aceste masuri si sa prevenim.

In ceea ce priveste materialele necesare, saptamana viitoare vom avea un lot important care va fi distribuit. Un lot important de echipamente suplimentare vor veni in urmatoarele 2 saptamani.

Mai mulţi miniştri au fost chemaţi, duminică seara, la Palatul Victoria, la o şedinţă de urgenţă pe tema coronavirusului.

Reprezentantii Executivului vor sa se asigure că sunt luate toate măsurile pentru a nu se extinde coronavirusul în România. Pe lista miniştrilor care au participat la şedinţă se află şi ministrul Educaţiei, Monica Anisie. E posibil să se ia măsuri suplimentare legate de şcoli.

Duminică, autorităţile române au anunţat că au dispus mai multe măsuri pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Printre acestea se numără interzicerea activităţilor care presupun adunarea a mai mult de 1.000 de persoane. Totodată, s-a luat decizia ca şcolile în care se raportează cel puţin un caz de coronavirus să fie închise.

Reamintim că, în prezent, în România au fost confirmate 15 cazuri de infectare cu COVID-19.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here