Preşedintele Klaus Iohannis convoacă vineri partidele şi formaţiunile parlamentare la consultări în vederea desemnării noului premier.

„Am decis convocarea consultărilor cu partidele parlamentare pentru mâine, ora 13.00.

Solicit imperativ Parlamentului să lucreze cu celeritate, astfel încât săptămâna viitoare să fie învestit un Guvern”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Florin Cîţu şi-a depus astăzi mandatul, chiar înainte de votul în plen pentru învestirea unui guvern.

”Domnul Florin Cîţu şi-a depus astăzi mandatul de prim-ministru desemnat, un gest politic pe care îl respect. Este o hotărâre care dovedeşte maturitate politică, în contextul complicat provocat de coronavirus.

Vreau să subliniez că această decizie nu schimbă cu nimic faptul că România are, în acest moment, un Guvern care funcţionează, Guvernul Orban, care a dovedit că acţionează cu toată hotărârea şi responsabilitatea şi ia toate deciziile necesare pentru a stopa răspândirea infecţiilor cu noul coronavirus.

Datorită acestor măsuri, chiar dacă mai drastice, dar luate la timp, în România numărul infectărilor a rămas destul de mic”, a declarat preşedintele.

El a anunţat că a decis convocarea consultărilor, pentru vineri, începând cu ora 13.00.

”Nu avem nici un moment de pierdut. Solicit imperativ Parlamentului să lucreze cu celeritate, astfel încât săptămâna viitoare să fie învestit un Guvern cu puteri depline, un guvern împreună cu care pot să mă dedic sută la sută combaterii efectelor răspândirii noului coronavirus, având atunci la dispoziţie toate pârghiile pentru a lua măsurile ce se impun.

Prioritatea zero în aceste zile este protejarea sănătăţii oamenilor. De aceea, repet, răfuielile şi meciurile politice nu-şi au deloc rostul în actualul context”, a afirmat Iohannis.

El a subliniat, potrivit News.ro, că, pentru a fi cu adevărat eficiente, măsurile instituite de Guvern trebuie urmate cu stricteţe de fiecare dintre noi.

”Respectarea fără excepţie a regulilor de igienă reprezintă principala linie de apărare împotriva răspândirii virusului şi cu toţii putem contribui din acest punct de vedere la diminuarea riscului de contaminare.

Limitarea cât de mult posibil a contactului social, evitarea aglomeraţiilor, flexibilizarea programului de lucru sunt alte măsuri care contribuie foarte mult la reducerea transmiterii virusului.

Carantina sau autoizolarea acolo unde se impun sunt obligatorii, oricât de neplăcute ar fi sau oricât disconfort temporar ar crea.

Nedeclararea tuturor informaţiilor către medici şi ignorarea restricţiilor de autoizolare sau de carantină pot avea efecte foarte grave atât asupra persoanei care face aceste lucruri, cât şi asupra apropiaţilor săi sau chiar asupra întregii comunităţi”, a menţionat şeful statului, argumentând că ”împiedicând răspândirea virusului în comunitate, câştigăm timp preţios pentru a lupta cu acest flagel”.

El a precizat că printr-un comportament responsabil şi prudent sprijinim în mod direct atât medicii, cât şi oamenii bolnavi care au realmente nevoie de îngrijire de specialitate.

”Peste tot în lume, în cazul unei epidemii sau pandemii, sistemul medical este supus unei presiuni uriaşe. Depinde de fiecare dintre noi să punem umărul la atenuarea acestei presiuni. Ajutând medicii, îi ajutăm practic pe semenii noştri a căror viaţă sau sănătate ar fi în mare pericol fără asistenţă medicală”, a explicat Iohannis.

”Dragi români, o atitudine prudentă şi responsabilă nu echivalează sub nici o formă cu panica. Evitaţi propagarea de ştiri false, alarmiste, nu contribuiţi la diseminarea unor informaţii care produc isterie, anxietate şi comportamente iraţionale.

Dacă auziţi un zvon, nu îl răspândiţi mai departe şi descurajaţi-i pe ceilalţi să o facă! Pandemia de informaţii false şi de minciuni este extrem de periculoasă şi de nocivă. Informaţi-vă doar din surse oficiale!

Urmăriţi comunicările publice făcute de instituţiile statului, urmăriţi canalele oficiale de transmitere a ştirilor. Am constatat cu toţii cât de mult rău pot produce asemenea ştiri false, precum cele care circulă acum – cică oraşe întregi din România urmează să intre în carantină. Nu ne aflăm într-un asemenea scenariu! Nu luaţi cu asalt magazinele şi farmaciile!”, a dost mesajul lui Klaus Iohannis.

”Deşi nimeni nu poate oferi garanţii, sunt optimist că vom trece împreună cu bine peste această grea încercare pentru români şi pentru România.

Separaţi suntem slabi în faţa oricărei vulnerabilităţi, pe când împreună, cu omenie, încredere şi spirit de întrajutorare, vom reuşi să depăşim toate obstacolele”, a conchis preşedintele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here