Preşedintele american Donald Trump a fost avertizat în mai multe rânduri în legătură cu pericolul reprezentat de noul coronavirus, în rapoarte ale serviciilor de informaţii americane în ianuarie şi februarie, a relatat luni cotidianul The Washington Post, potrivit AFP.

Aceste avertizări, incluse în documente secrete cunoscute drept informări cotidiene ale preşedintelui SUA, au fost emise într-o perioadă în care Trump minimiza ameninţarea COVID-19. Publicaţia americană citează drept surse foşti membri ai administraţiei, fără a da nume.

Timp de mai multe săptămâni, aceste informări cotidiene au urmărit evoluţia şi răspândirea coronavirusului şi au avertizat că Beijingul ascundea informaţii referitoare la capacitatea letală a COVID-19 şi la propagarea sa rapidă. Rapoartele subliniau consecinţele extrem de grave, în plan politic şi economic, ale unei astfel de crize, notează cotidianul american.

Persoane neidentificate din anturajul liderului de la Casa Albă au mărturisit că Donald Trump nu citea acest tip de informări şi se arăta iritat de faptul că trebuie să asculte prezentările orale.

Trump a impus restricţii asupra călătoriilor între SUA şi Canada către finalul lui ianuarie, dar în luna următoare a minimizat constant gravitatea ameninţării COVID-19, potrivit Agerpres.

Abia la 13 martie preşedintele american a declarat stare de urgenţă naţională, în contextul căderii pieţelor financiare şi al exploziei numărului de infectări la New York.

SUA înregistrau luni 988.197 de cazuri confirmate de COVID-19, dintre care 56.144 de cazuri mortale, potrivit unui bilanţ realizat de Universitatea Johns Hopkins.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.